Britanski investitori zainteresovani za ulaganja u Srbiji

Britanski investitori zainteresovani za ulaganja u Srbiji

01/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali boravi danas u radnoj poseti Londonu, gde je održao niz sastanaka sa predstavnicima britanske vlade na temu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Uprave za poreze i carinu Ujedinjenog Kraljevstva Džimom Harom izražena je spremnost za nastavak konkretnih koraka u pravcu daljeg unapređenja bilateralne ekonomske saradnje dveju zemalja, za šta postoji veliki potencijal.

Mali i Hara su izrazili spremnost za što skorije potpisivanje bilateralnog sporazuma o carinskoj saradnji, koji će, uz već potpisani Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, doprineti snažnijem iskorišćenju potencijala ekonomske saradnje.

Mali se sastao i sa ministrom za izvoz Grejem Stjuartom, ministrom železnica Krisom Hitonom Harisem i izvršnim direktorom Ministarskog departmana za finansiranje izvoza Ujedinjenog Kraljevstva Luisom Tejlorom, sa kojima je razgovarao o različitim modalitetima ekonomske saradnje.

On je tom prilikom predstavio dobre ekonomske pokazatelje koje Srbija ostvaruje uprkos uslovima pandemije, kao i pakete podrške privredi i građanima koje je Vlada donela kako bi se ublažile posledice pandemije.

Srbija je, kako je preneo, u prvom kvartalu ove godine ostvarila realan rast BDP-a od 1,7 odsto, a prošlu, godinu pandemije završila je sa jednim od najboljih rezultata u Evropi.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je u prošloj godini privukla više od 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, što sve zajedno čini Srbiju privlačnijom i za britanske investitore.

Ministar je ukazao na to da su tamošnji investitori spremni da ulažu  u Srbiju, te da ističu koliko se naša zemlja promenila na bolje.

Srbija je uprkos pandemiji uspela da očuva privredu, proizvodne kapacitete i radna mesta, naglasio je Mali i dodao da je naša zemlja uspela da ostane ekonomski stabilna, te da je čak bilo prostora i za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne cene rada.

Tokom razgovora razmenjena su i iskustva u procesu vakcinacije, a tim povodom ministar je istakao da je Srbija, uz Veliku Britaniju, jedan od lidera u Evropi kada je reč o imunizaciji.

Sagovornici iz Velike Britanije izrazili su spremnost za blisku saradnju sa Srbijom, i nameru da intenziviraju saradnju u oblasti izgradnje železničke infrastrukture i trgovine, a posebna tema je bilo finansiranje velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

U tom smislu, oni su posebno iskazali interesovanje za to da učestvuju u kapitalnim projektima koji se sprovode u Srbiji, a koji utiču na bolji kvalitet života građana.