Сарадња сектора за ванредне ситуације Србије и РС

Сарадња сектора за ванредне ситуације Србије и РС

29/05/2021 Off By BERB

Делегација Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације на целу са в. д. помоћником и начелником Сектора Луком Чаушићем завршила је тродневну посету Републичкој управи за цивилну заштиту Републике Српске.

 

 

“Изузетно ми је драго што смо након посете Вишеграду, нашу тродневну посету Републици Српској завршили у Требињу где смо са колегама из Републичке управе за цивилну заштиту разматрали питање будуће сарадње на пољу обука за спасавање и рад на води, техничких интервенција у саобраћају, гашења пожара  али и обука за припаднике Одељења за НУС Сектора за ванредне ситуације.

Такође смо разматрали и на који начин Сектор за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова, уз подршку министра Александра Вулина, може да помогне  колегама из Републичке управе за цивилну заштиту како би брже и ефикасније деловали у ванредним ситуацијама.

Свакако да нас чекају различити изазови, ванредне ситуације не познају границе, а на нама је да будемо што боље припремљени за пожаре, поплаве и остале ванредне догађаје и да заједничких снагама одговорима на све изазове.

Приликом радне посете, представници Сектора за ванредне ситуације имали су прилике да виде радове на изградњи Тренинг центра за спасавање и рад  на води и под водом у Вишеграду као и Центар противпожарне заштите у Требињу.

“Ови центри неће бити само за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица из Републике Српске већ ће бити доступан за државе у региону и у тој сарадњи тражимо подршку и Републике Србије, Сектора за ванредне ситуације”,изјавио је директор  Републичке управе за цивилну заштиту Републике Српске Милан Новитовић.

Господин Чаушић се током радне посете сусрео и са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и градоначелником Требиња Мирком Ћурићем који су похвалили сарадњу са Сектором за ванредне ситуације и Министарством унутрашњих послова и најавили подршку за будуће заједничке обуке и тренинге Републике Србије и Републике Српске.