Културна баштина Србије: Снага средњовековног наслеђа

Културна баштина Србије: Снага средњовековног наслеђа

29/05/2021 Off By BERB

Компанија Color Media Communications у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, с циљем да представи значај и величину српског средњовековног културног наслеђа, организује онлине конференцију под називом КУЛТУРНА БАШТИНА СРБИЈЕ: СНАГА СРЕДЊОВЕКОВНОГ НАСЛЕЂА посвећену овом периоду и даљим корацима његовог очувања и промоције како код нас тако и у свету. Конференција ће се одржати у понедељак 31. маја 2021. године са почетком од 10 часова.

 

 

Културно наслеђе, створено и обликовано у прошлости, веома је важно у разумевању и креирању наше садашњости, али и у планирању наше будућности. Као израз историјских вредности, уверења, знања и традиција, културно наслеђе захтева интензиван однос заједнице и појединаца који га преузимају, тумаче, одрaжавају и преносе новим генерацијама. Наш велики писац Иво Андрић је то најбоље објаснио.

„То је оно из прошлости што утиче на садашњост и условљава будућност. Нешто старо је неопходно да би се разумело нешто ново. Као што римску културу не можемо довољно разумети и ценити без познавања грчке цивилизације, тако достигнућа модерне српске културе можемо једино вредновати поређењем са најсјајним тренуцима наше прошлости“ – говорио је Иво Андрић.

Конференцију ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију, Министартво културе и информисања Републике Србије. Након обраћања помоћника министра имаћемо прилику да кроз два панела боље упознамо наше наслеђе и предлоге како га боље заштитити с једне стране, а како и боље искористити његов културни, туристички, економски потенцијал.

У првом панелу СРБИЈА И УНЕСКО: КОЈЕ СЕ ЈОШ ЗНАМЕНИТОСТИ У СРБИЈИ МОГУ НАЋИ НА УНЕСКОВОЈ ЛИСТИ СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ? на ову тему говориће Дејан Ристић, историчар, Бора Димитријевић, археолог, Феликс Ромулијана и представник Републичког завода за заштиту споменика Србије. Панел ће модерирати Вања Ковачев, комуникацијски експерт.

У другом панелу ЗНАЧАЈ СРЕДЊОВЕКОВНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА У СРБИЈИ говориће Тамара Огњевић, историчар уметности, Душица Бојић, директор, Историјски музеј у Београду, Дубравка Ђукановић, директор, Републички завод за заштиту споменика, Смиљана Новчић, саветник, Туристичка организација Србије и Марија Несторовић,  вршилац дужности директора Културног центра Србије у Паризу. Панел ће модерирати Невена Кувељић, новинар.

На конференцији ћемо разговарати о нашем богатом средњовековном културном наслеђу, сарадњи коју имамо са УНЕСКОМ, начинима побољшања те сарадње, који су кораци у његовој даљој заштити, промоцији, неискоришћеним потенцијалима, говорићемо о значају који он има за цео српски народ како унутар тако и ван граница наше државе и о другим темама.

Позивамо све заинтересоване да конференцију прате путем лајв стрима на YouTube каналу Color Media Communications.