Српски држављани могу у Словенију са негативним ПЦР тестом или потврдом о вакцинацији из Србије

Српски држављани могу у Словенију са негативним ПЦР тестом или потврдом о вакцинацији из Србије

27/05/2021 Off By BERB

Након договора министара  унутрашњих послова Републике Србије и Републике Словеније, Александра Вулина и Алеша Хојса, одржаног прошле недеље у Београду, Влада Републике Словеније јуче је донела одлуку да се на њиховим граничним прелазима признају ПЦР тестови на КОВИД-19, као и потврде о вакцинацији издате у Републици Србији.

 

Ова одлука ће ступити на снагу 30. маја и важиће до 6. јуна 2021. године, пошто Влада Словеније на седницама сваке недеље разматра усвојене мере и усваја њихово продужење или измену.

Без упућивања на карантин код куће, особа може ући у Словенију ако по уласку поднесе: доказ о негативном резултату ПЦР теста, не старији од 48 сати након узимања бриса, потврду лекара за оне који су прележали ковид, најраније 10 дана након прележаног вируса, а најкасније до шест месеци могу да уђу у Словенију.

Признају се и докази о вакцинацији против Ковида-19 који доказују да је примљена:

 

– друга доза Бионтек / Фајзер најмање седам дана,

 

– друга доза вакцине Модерне најмање 14 дана,

 

– прва доза Астра Зенеке најмање 21 дан,

 

– доза вакцине компаније Џонсон и Џонсон најмање 14 дана,

 

– прва доза вакцине од Института за серум у Индији / Астра Зенека најмање 21 дан,

 

– друга доза Спутњика В најмање 14 дана,

 

– друга доза вакцине компаније Синовак или Синофарм најмање 14 дана.

 

Овом одлуком се признају наведени доказ о негативном ПЦР тесту, потврда лекара, као и доказ о вакцинацији издати у Републици Србији.

Такође, у Словенију могу ући, без упућивања на карантин и без негативног теста, деца до 15 година која путују у организованој групи у пратњи васпитача, учитеља или старатеља.