Počela kampanja za vakcinaciju mladih

Počela kampanja za vakcinaciju mladih

22/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je poziv svim građanima, a posebno mladima, da se vakcinišu protiv koronavirusa jer od njih zavisi da li ćemo svi moći da se vratimo normalnom životu.

 

Brnabić je, učestvujući na konferenciji povodom početka kampanje za vakcinaciju mladih protiv koronavirusa, navela podatak da je u Srbiji u starosnoj kategoriji do 30 godina do sada vakcinisano svega 11,9 odsto.

Predsednica Vlade je precizirala da je u našoj zemlji do sada jednu dozu vakcine primilo 2.361.545 punoletnih građana, što je približno 44 odsto tog uzrasta stanovništva, dok je revakcinisano 1.868.519 građana, što je oko 35 odsto stanovnika.

Prema njenim rečima, najveći broj vakcinisanih su osobe između 65 i 74 godina i u toj kategoriji je 70 odsto vakcinisanih.

Ona je, takođe, rekla da će sednica Kriznog štaba biti održana sledeće nedelje, dodajući da se razmišlja o eventualnom relaksiranju nekih mera.

Brnabić je ukazala na to da je epidemijska situacija u velikoj meri stabilna zbog vakcinacije, ali i da nema mesta opuštanju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Trudićemo se da, ako se ovako nastave brojevi i procenti pozitivnih u odnosu na ukupno testirane, relaksiramo neke mere, pustimo restorane i kafiće da rade možda do ponoći ili do jedan čas ujutru, rekla je premijerka.

Ona je navela da je to pitanje teška borba sa medicinskim delom Kriznog štaba, istakavši da ona to može da razume, jer su oni tu da, pre svega, štite zdravstveni sektor.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da kampanja, koja je danas pokrenuta, pokazuje kako zajedno mogu da se rešavaju društveni problemi, i dodao da je trenutno jedan od većih problema vakcinacija mladih.

 

Vesić je naglasio da je neophodno pronaći način da se mobilišu mladi da se vakcinišu kako bi oni zaštitili i sebe i druge, a i kako bismo ponovo organizovali festivale.

Prema njegovim rečima, festivali nisu važni samo za mlade, već i za privredu, posebno Beograda i Novog Sada, jer oni zavise od turista iz inostranstva, pa je zato ova kampanja društveno korisna.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da nema drugog bezbednijeg i boljeg rešenja od vakcinacije, poručivši da ne treba da čekamo da se razbolimo, već treba da se vakcinišemo u potrebnom broju i tako dobijemo kolektivni imunitet.

 

Prema njegovim rečima, ciljna grupa kampanje su mladi od 16 do 25 godina, a namera je da se postigne veći broj vakcinisanih u toj populaciji.

 

Promociji kampanje vakcinisanja mladih prisustvovali su i osnivač festivala ”Egzit” Dušan Kovačević i osnivač i vlasnik festivala „Belgrade Music Week“, „Belgrade Beerfest“ i „Music Awards Ceremony“ Milenko Škarić.