Unapređenje privrednog ambijenta u Sjenici

Unapređenje privrednog ambijenta u Sjenici

22/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su dolazak novih investitora, uz podsticaj ostanka mladih u Sjenici i obezbeđivanje višeg životnog standarda, zadaci na kojima će raditi Ministarstvo privrede i lokalna samouprava, dogovoreno je prilikom posete ministarke privrede Anđelke Atanasković ovoj opštini.

 

Prilikom obilaska Sjenice, Atanasković je posetila kompanije “Sanateks“ i „Turković“ i tom prilikom pozvala privrednike i lokalnu samoupravu da se prijave za programe Ministarstva privrede, kako bi dobili pomoć i unapredili poslovno okruženje i svoje poslovanje.

Naš cilj je da u razgovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima vidimo šta je neophodno da se uradi kako bi se unapredilo poslovno okruženje, a samim tim i stvorili bolji uslovi za poslovanje i život građana, rekla je Atanasković.

Navodeći da  je na sastanku bilo reči o infrastrukturnim projektima, Atanasković je istakla da je Ministarstvo privrede kroz Program podrške razvoju poslovne infrastrukture, ove godine izdvojilo više od milijardu dinara, sa ciljem unapređenja razvojnog potencijala gradova i opština, kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapređenje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta.

Ministarka se osvrnula i na različite vidove podrške Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, koje su  privrednici u Sjenici već koristili, i pozvala one koji to nisu učinili da iskoriste pomoć.

Ona je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu ističući značaj imunizacije i za razvoj privrede.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti ministarku Atansković koju je, kako je naveo,  upoznao sa problemima u privređivanju na teritoriji te opštine, ali i sa njenim potencijalima.

Saglasili smo se da zajedničkim snagama možemo puno toga da uradimo, kao i da bi Sjenica kroz konkretne projekte trebalo više da bude prisutna i u Ministarstvu privrede i u Fondu za razvoj jer je to jedini način na koji ćemo prevazići situaciju koja nije ni malo sjajna, rekao je  Mujagić dodajući da je osnovni problem opštine nedostatak posla i odlazak mladih.

Generalni menadžer kompanije “Sanateks“ Sanel Nišić upoznao je ministarku sa problemom nedostatka radne snage.

Kako je naveo, ova kompanije, koja se bavi proizvodnjom i prodajom intimnog rublja, trenutno zapošljava oko 400 radnika,  sa kooperantima oko 600 zaposlenih, ali da postoji potreba za angažovanjem dodatnih 400 radnika.

Direktor preduzeća „Turković“ Muriz Turković istakao je da je izvoz proizvoda  strateški važan za njihovo poslovanje.

 

U našem preduzeću se bavimo  proizvodnjom i preradom mesa, mleka i proizvoda od mleka. Upravo smo dobili ugovor sa Iranom za izvoz ovčijeg i jagnjećeg mesa. Taj izvoz je značajan za Srbiju i smatram da bi trebalo još više da izvozimo, rekao je Turković.