Србија има нулту толеранцију на све облике насиља

Србија има нулту толеранцију на све облике насиља

21/05/2021 Off By BERB

Доношење Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године потврда је одлучности Владе Републике Србије да се супротстави насиљу, изјавила је данас државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић.

 

 

„Доношењем овог стратешког документа се још једном доказује да је Србија држава која има нулту толеранцију на све облике насиља, држава која поштује и штити људска права, негује вредности, као што су слобода, сигурност, поверење и солидарност“, рекла је Божовић на представљању Стратегије у Палати Србија.

Божовић је додала да је Стратегије значајна и због сузбијања других врста насиља – вршњачког насиља, насиља на улици и спортским теренима.

Како је навела, неке од кључних новина у Стратегији су развијање програма превенције кроз све системе и усвајање стандарда за услугу програма рада са учиниоцима родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

Стратегија предвиђа и успостављање и унапређење општих и специјализованих услуга подршке (СОС телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ и друго) за жене жртве насиља на целој територији Републике Србије и њихово финансирање из националног, покрајинског и локалних буџета.

Предвиђено је и обезбеђивање услова за оснивање специјализованих референтних центара за подршку жртвама сексуалног насиља, успостављање контролног механизма за праћење случајева фемицида, као и инкриминација свих облика насиља према женама и насиља у породици у складу са Истанбулском конвенцијом.

„Од изузетне је важности да жене знају да нису саме и да могу рачунати да ће друштво стати уз њих, оснажити их и помоћи у даљем животу. Треба да будемо одговорни и проблеме не решавамо насиљем, већ да заједно пребродимо сваку препреку и будемо једни уз друге“, истакла је Божовић.

Божовић је нагласила да ће Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, наставити да улаже велике напоре у спречавању насиља, превенцији и јачању механизама социјалне заштите.