Saradnja sa Rusijom na zaštiti od elementarnih nepogoda

Saradnja sa Rusijom na zaštiti od elementarnih nepogoda

15/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se u Moskvi sa ministrom za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Jevgenijem Ziničevim, istakavši uspešnu saradnju dvaju ministarstava u toj oblasti.

Vulin je, takođe, iskazao zahvalnost domaćinu na svesrdnoj pomoći u unapređenju kapaciteta Srbije kroz donacije opreme i obučavanju vatrogasno-spasilačkih jedinica, naglasivši da je Ministarstvo za vanredne situacije RF bilo uz nas kad god je bilo teško, kad god su nam pretile humanitarne katastrofe, baš kao i osoblje Srpskoruskog humanitarnog centra u Nišu.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoren nastavak saradnje i novi projekti koji treba da doprinesu većoj spremnosti i preventivnom delovanju u slučaju vanrednih situacija.

Dogovorili smo se i da u našu zemlju dođu stručnjaci Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i provere koliko su naše zgrade otporne na zemljotrese, preneo je ministar.

Kako je istakao, ideja ovih sastanaka nije da se ponovi ono što je poznato, već da se razmotre modaliteti preventivnih delovanja kako bi se sprečile buduće katastrofe ili barem ublažile njihove posledice.

Ziničev je istakao da je MČS Rusije uvek spremno da podeli iskustva koja predstavljaju interes za srpsku stranu, a stručnjaci Ministarstva će uvek pomoći srpskim partnerima u slučaju vanrednih situacija.

Srpsko-ruski humanitarni centar redovno pruža praktičnu podršku srpskim kolegama u otklanjanju posledica vanrednih situacija, rekao je on i poručio da će MČS i dalje razvijati Srpsko-ruski humanitarni centar koji je najveća i jedinstvena institucija tog tipa na Balkanu.

Vulin je na kraju radne posete Rusiji, obišao i 13. međunarodni salon bezbednosti “Kompleksna bezbednost 2021“ i informisao se o novim dostignućima u unapređenju opreme i sredstava koje se koriste u vanrednim situacijama.

Ministar je obišao i izložbu policijske opreme, tehnologije i naoružanja „Digitalna policija“ i izložbeni klaster veština vatrogasaca „Olimp u gašenju požara“.