Ново поглавље сарадње између Србије и Црне Горес

Ново поглавље сарадње између Србије и Црне Горес

14/05/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са министарком просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весном Братић, у оквиру њене званичне посете Републици Србији.

 

 

Гојковић и Братић су истакле да је данашњом посетом отворено ново поглавље сарадње између две државе у области културе и исказале спремност за унапређење и јачање сарадње на овом пољу, као важном сегменту укупних односа.

Гојковић и Братић су се сагласиле да први корак у јачању сарадње буде рад на новом споразуму и потписивање Споразума о сарадњи у области културе, који би обухватио све области од заједничког интереса, као и дефинисање програма, што ће бити основа за јачање односа.

На састанку је истакнуто да је неопходна интензивнија сарадња између установа културе, какво је Народно позориште у Београду и Црногорско народно позориште, где је спона већ постојећа сарадња уметника из Србије и Црне Горе, у области филмске и аудиовизуелне уметности и другим.

Гојковић и Братић су разговарале и о сарадњи у области заштите културног наслеђа, као и могућности размене стручних знања у области рестаурације и конзервације, као и на другим пољима од важности за обе земље.

На састанку је било речи и о могућности креирања заједничких пројеката, који би повезали област културе и туризма, као и сарадња у регионалним пројектима и програмима на пољу културног наслеђа, дигитализације и савремене уметности и креативних индустрија.

Гојковић је изразила наду да ће током ове године бити реализовани пројекти које је зауставила пандемија Ковида, као што су Дани српског филма, изложба Матице српске из колекције Таркет у Народном музеју Црне Горе, у којој се налази 83 најзначајнија уметника српске уметности 20. века, гостовања позоришта и други.

 

Гојковић и Братић су након састанка обишле Легат Петра Лубарде.