Изложба „Вела Нигринова, звезда и инспирација“

Изложба „Вела Нигринова, звезда и инспирација“

14/05/2021 Off By BERB

Музеј Народног позоришта у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије и Музејом примењене уметности у Београду отвара 15. маја (17,00) у фоајеу Велике сцене, у оквиру манифестације „Музеји за 10“, изложбу „Вела Нигринова, звезда и инспирација“ ауторке Вање Косанић,  посвећену славној глумици, првакињи и диви Народног позоришта у Београду.

 

Вела Нигринова била је велика инспирација уметника (фотографа, сликара, вајара) и славног југословенског креатора високе моде Александра Јоксимовића.

На изложби, (која ће се, као и сви догађаји у Народном позоришту одржати уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона) биће приказане фотографије Веле Нигринове, дворског фотографа Милана Јовановића, као и модне фотографије, скице и модна илустрација Александра Јоксимовића за колекцију „Вела Нигринова“ из 1970. године. Биће приказан инсерт из емисије РТС а Театротека, ауторке Бојане Андри и Мире Оташевић „Јоксимовић – Дијапазон“

Према речима креатора високе моде Александра Јоксимовића, са Велом у Београд дошла је и Европа. Наиме, Нигринова ће попут глумица из европских, а пре свега париских позоришта, које су се за савремене комаде облачиле у салонима високе моде, постати препознатљива по дару да „са много смисла одабере своју гардеробу за сцену“.