Топлана у Прибоју прва која ће радити на биомасу

Топлана у Прибоју прва која ће радити на биомасу

14/05/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је радове на изградњи нове топлане на биомасу у Прибоју, која ће бити прва топлана у Србији која ће радити на биомасу.

 

 

„То је важно не само због енергетске ефикасности и квалитета енергије коју ће користити грађанке и грађани Прибоја, то је важно и због заштите животне средине, јер се смањује емисије штетних гасова за најмање 70 одсто. Ако постоји нешто што је важно и за Прибој и за целу Србију, то је да водимо рачуна да имамо одрживу енергетику и да водимо рачуна о заштити животне средине”, рекла је Михајловићева после обиласка нове топлане у изградњи.

Она је захвалила Немачкој и немачкој развојној банци КфW, са којом су реализовани заједнички пројекти вредни стотине милион евра, као и Швајцарској и швајцарској развојној агенцији, која је такође учествовала у финансирању пројекта у Прибоју.

Михајловићева је рекла да око 10 одсто топлана у Србији користи мазут, око 10 одсто угаљ, а око 80 одсто гас.

„У наредном периоду посетићемо и друге градове који користе лошије енергенте да покушамо да разговарамо са њима да се пребаце на друге изворе енергије. То је важно ако желимо да имамо зелену Србију која ће користити добра и квалитетна горива, а грађани самим тим  добре и квалитетне изворе топлотне енергије“, навела је она.

Директор КфW у Србији, Ридигер Хартман, рекао је да пројекат који се реализује у сарадњи са Владом Србије и партнерима из Швајцарске добро напредује и да ће кад буде завршен представљати допринос и климатски неутралном развоју и бољем животу грађана.

 Председник Општине Прибој Лазар Рвовић захвалио је потпредседници Владе на посети Прибоју и нагласио да ће Прибој бити једна од првих општина у Србији која ће са фосилних горива прећи на биомасу као енергент у топлани, и најавио да ће у слободној зони кренути и са коришћењем соларне енергије.

„Поред еколошких ефеката, грађани Прибоја имаће и квалитетније грејање. Надам се да ће ово бити пример и за друге општине у Србији, и због економских ефеката, и због заштите животне средине“, навео је он.

Начелник Златиборског округа Бобан Перишић рекао је да ће пројекти преласка са фосилних енергената на алтернативна горива у овом округу и други пројекти у области енергетике допринети већој енергетској ефикасности, квалитетнијем животу грађана и развоју у складу са принципима одрживог развоја.

Вредност инвестиције је око седам  милиона евра, а по завршетку радова који је планиран у октобру нова топлана ће заменити стару топлану на мазут и обезбедиће грејање за близу 1.500 домаћинстава, односно за више од 4.000 становника у Прибоју.

Михајловићева је током посете Прибоју  посетила и штанд удружења „Сачувајмо село“, које је том приликом представило своје производе.

 

 

Координационо тело за родну равноправност подржало је пројекат овог удружења „Заједно ка већој економској сигурности сеоских жена југозападне Србије“ са четири милиона динара, кроз ИПА програм кроз који су подржани пројекти економског оснаживања жена.