HAN KOD NIKOLIĆA

HAN KOD NIKOLIĆA

07/05/2015 Off By

tomislav-nikolic-johanes-han-20-11-2014-1

NIKOLIĆ JE IZVESTIO KOMESARA HANA DA PRIVODI KRAJU SVOJ PREDLOG REŠAVANJA ODNOSA SA PRIŠTINOM, KOJI ĆE USKORO DOSTAVITI PREDSEDNIKU VLADE. „UVEREN SAM DA MOŽEMO DA POSTIGNEMO KOMPROMIS SA PRIŠTINSKIM INSTITUCIJAMA I DA NA NJIH PRENESEMO VELIKI DEO NADLEŽNOSTI. ZA NAS JE PRIZNAVANJE NEZAVISNOSTI USLOV KOJI NE MOŽEMO PRIHVATITI, JER JE TO VOLJA VEĆINE GRAĐANA SRBIJE“ ISTAKAO JE PREDSEDNIK SRBIJE
Press služba Predsednika

 

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje, Johanesom Hanom.
Predsednik Nikolić je naglasio da su rezultati koje je Srbija ostvarila očigledni i izrazio očekivanje da će njegov sagovornik preneti svojim sagovornicima u Briselu objektivnu analizu situacije. „Mi očekujemo otvaranje poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu podršku Vladi Srbije koja ulaže maksimalne napore da dobro radi svoj posao“, podvukao je predsednik Nikolić. On je dodao da je sve mere koje se preduzimaju u okviru primene reformi kao i primenom postignutih dogovora sa Prištinom, Srbija pokazuje da je apsolutni spoljno politički prioritet ulazak u Evropsku uniju. „Od Evropske unije očekujemo da ohrabrenje za mere koje nijedna druga politička opcija nije uspele da sprovede“ naglasio je Nikolić.
„Mi smo zahvalni na Vašim nastojanjima da ubedite zemlje članice da je Srbija na dobrom putu da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja i treba da imate u vidu da je veoma teško održati evrooptimizam među građanima Srbije koji još uvek nemaju nadu u bolji život, uprkos velikom trudu i naporima države“, podvukao je predsednik Srbije. „Budite uvereni da je i vladi i građanima potrebno ohrabrenje, ne samo reći očekujemo rezultate, već koje konkretne stvari treba preduzeti“, dodao je predsednik Nikolić.
Predsednik Srbije je ukazao na opasnost stvaranja velike Albanije, koja direktno ugrožava Crnu Goru, Makedoniju, Grčku i Srbiju.
„Mi očekujemo da se poštuje nepovredivost granica država“, podvukao je predsednik i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na Makedoniju i na Ukrajinu i na Srbiju.
Predsednik Nikolić je izvestio komesara Hana da privodi kraju svoj predlog rešavanja odnosa sa Prištinom, koji će uskoro dostaviti predsedniku Vlade. „Uveren sam da možemo da postignemo kompromis sa prištinskim institucijama i da na njih prenesemo veliki deo nadležnosti. Za nas je priznavanje nezavisnosti uslov koji ne možemo prihvatiti, jer je to volja većine građana Srbije“ istakao je predsednik Srbije.
Evropski komesar je naglasio da je i Evropskoj uniji da je posetio evropske prestonice, kako bi proverio raspoloženje prema tom pitanju i naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja. „Mi čekamo akcioni plan posebno za poglavlja 23 i 24, koji je bio obećan prošle nedelje, ali je to izostalo usled internih konsultacija. Kada dobijemo predlog, mi ćemo ga pogledati u komesarijatu, zatim sa zemljama članicama, koje su uključene u taj postupak“ naglasio je Han. “Kada razgovarate sa dvadeset osam članica, svaka ima svoj pogled na stvari i svoje interese. Neke zanima vladavina prava, neka primena ljudskih prava, neke sloboda medija. Nije jednostavno sve to zajedno usaglasiti“ podvukao je evropski komesar. On je rekao da takođe nije jednastavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi. On je svoje mišljenje potkrepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.<


PROTOKOL

krbi i vucicBAJDEN POZVAO VUČIĆA DA POSETI SAD

  VUČIĆ JE DANAS PRIMIO AMERIČKOG AMBASADORA MAJKLA KIRBIJA SA KOJIM JE RAZGOVARAO I O MOGUĆIM NOVIM AMERIČKIM

 

 

dunjaALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO DUNJU MIJATOVIĆ

PREDSTAVNICA OEBS-A DUNJA MIJATOVIĆ IZRAZILA JE ZADOVOLJSTVO PODRŠKOM KOJU DOBIJA U TOKU PREDSEDAVANJA SRBIJE OEBS-OM I ISTAKLA DA

 

kjukanVUČIĆ RAZGOVARAO SA KUKANOM

Premijer Vučić ponovio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i da je Vlada odlučna

 

 

zorana183REGIONALNOJ SARADNJI I EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Mihajlovicevá je rekla da su infrastruktura i energetika oblasti koje najviše mogu da doprinesu boljem povezivanju zemalja Zapadnog