Развој енергетике неодвојив од улагања у знање

Развој енергетике неодвојив од улагања у знање

12/05/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Научно-технолошки центар (НТЦ) компаније НИС у Новом Саду и поручила да је развој у области енергетике у будућности неодвојив од улагања у знање, као и у заштиту животне средине. 

 

 

”Од кад сам именована за министарку рударства и енергетике, у октобру 2020. године, данас сам можда најпоноснија. Енергетика и рударство нису само истраживање и производња енергије и енергената, већ пре свега знање које доносе млади људи који добијају стипендије, који се враћају у Србију и стварају вредности које се извозе ван граница Србије”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла и да, ако желимо као држава да будемо успешни и да имамо привредни раст, то није могуће без улагања у знање, али и у заштиту животне средине.

„То смо показали и прошле године пуштањем у рад постројења дубоке прераде, чиме је послата и важна порука да нема развоја енергетике без заштите животне средине”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла и да су односи Србије и Руске Федерације и пријатељство два народа и два председника, као и заједнички пројекти, али и нераскидиве везе које се виде у тешким и кризним ситуацијама.

”Хвала Руској Федерацији на вакцинама које су стигле у Србију, али и на отпочињању производње вакцине „Спутњик В“ у Србији, јер то показује снагу нашег пријатељства”, навела је Михајловићева.

 

 

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, Александар Боцан Харченко, рекао је да је „НИС Гаспромњефт“ успео да обједини различите сфере билатералне сарадње Руске Федерације и Републике Србије, укључујући енергетику, науку и образовање, и да је поносан што је видео велику пажњу која се посвећује људима.

Градоначелник Новог Сада  Милош Вучевић рекао је да израз енергија знања најбоље описује оно што може да се види у НТЦ-у и да је импресиониран што је имао прилику да види велики број младих и успешних људи који остају у Србији и чије се знање извози.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да НИС, да би остварио своје циљеве, улаже у знање и науку и у младе стручњаке.

”Ми стварамо енергију, али не само ону неопходну за саобраћај и индустрију, већ  подстичемо и енергију знања. Сарађујемо са школама и факултетима, стипендирамо младе талентоване људе, а онда их са задовољством дочекујемо као колеге. Само овде, у Научно-технолошком центру, у последњих пет година запослено је више од 100 младих стручњака, док смо у развој информационих технологија у НТЦ-у  уложили више од 10,2 милиона евра”, рекао је Тјурдењев.