Za pristupačnost objekata za osobe sa invaliditetom četiri miliona evra

Za pristupačnost objekata za osobe sa invaliditetom četiri miliona evra

11/05/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i adaptacije javnih objekata radi poboljšanja njihove pristupačnosti za osobe sa invaliditetom iznosi približno četiri miliona evra.

Momirović je na okruglom stolu “Unapređenje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve“, koji je realizovan u okviru projekta „EU za pristupačne javne ustanove“, precizirao da su u 19 gradova i opština širom Srbije u toku radovi na 28 javnih objekata, čime se direktno doprinosi unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a osobe sa invaliditetom su svakako najranjiviji članovi društva kada govorimo o učešću u četiri egzistencijalne funkcije svakog životnog prostora, i to u stanovanju, radu, saobraćaju i rekreaciji, objasnio je on.

Ministar je naglasio da je zato od izuzetne važnosti da svakom našem sugrađaninu sa invaliditetom omogućimo i olakšamo, pre svega, normalnu svakodnevnu egzistenciju, i to ne samo kao zajednica, već i kao pojedinici koji imaju osećaj empatije i svesti za probleme sa kojima se susreću naše komšije, prijatelji, članovi porodice.

Resorno ministarstvo je, kako je podvukao, prepoznalo važnost postojanja jednakih mogućnosti za sve i nastoji da u okviru svojih nadležnosti na najbolji mogući način doprinese realizaciji praktičnih rešenja.

Momirović je naveo da su u okviru pomenutog projekta, koji se sprovodi sa Delegacijom EU u Srbiji, aktivnosti usmerene na unapređenje pristupačnosti javnih objekata u jedinicama lokalnih samouprava, kao i na povećanje primene postojećeg zakonskog okvira i administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou.

Kroz ovu inicijativu, pored toga što ćemo u jednom delu javnih ustanova obezbediti adekvatniju pristupačnost u skladu sa najvišim evropskim standardima, dodatno se nadamo da će ovaj projekat poslužiti kao primer dobre prakse za nastavak podizanja svesti o ovoj važnoj temi, predočio je ministar.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar napomenula je da je tema pristupačnosti zastupljena u pregovorima Srbije o članstvu u EU, i da je aktuelna i u državama članicima EU u kojima živi 120 miliona građana sa nekim oblikom invaliditeta, od kojih je 67 odsto u riziku od siromaštva.

Ona je potvrdila da je EU do sada donirala Srbiji šest miliona evra namenjenih za poboljašanje položaja osoba sa invaliditetom, da su mnogi prostori u Srbiji pristupačni, ali da mnoge, poput škola, pošta, banaka, zdravstvenih centara, treba prilagoditi tom standardu.

Zadatak svih nas je da utičemo na uklanjanje svih barijera tako da usluge budu svima dostupne. Treba da radimo na pravilnom razumevanju pojma pristupačnosti u širem kontekstu i to posmatramo kao priliku da učestvujemo svi u životu zajednice, objasnila je Norčič Štamcar.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da osobe sa invaliditetom najčešće dolaze u fokus kada su im neka prava uskraćena, a da se i oni sami sa mnogo entuzijazma bave unapređivanjem svog statusa.

On je istakao da je pitanje da li treba uvesti i sankcije za one koji obećavaju da će unaprediti pristupačnost objektima javne uprave, ali i pozorištima, domovima kulture i bioskopima, a to ne učine.

Svako od nas je potencijalna osoba sa invaliditetom, to ne treba nikada da zaboravimo, naglasio je Pašalić i dodao da se upravo humanost i vrednost društva pokazuje kroz podršku osobama sa invaliditetom, deci i starijima.