Izložba „Vanishing point” Filipa Ponsea na Beogradskom mesecu fotografije

Izložba „Vanishing point” Filipa Ponsea na Beogradskom mesecu fotografije

10/05/2021 Off By BERB

Foto: Marijana Janković uz dozvoljeno objavljivanje

 

Izložba radova „Vanishing point” francuskog fotografa Filipa Ponsea (1963–2015) biće otvorena 11. maja u 18 časova u galeriji Francuskog instituta u Srbiji (Zmaj Jovina 11), kao deo aktuelnog izdanja manifestacije Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) koja se održava na više lokacija u Beogradu. Nakon otvaranja, posetioci će moći da posećuju izložbu od ponedeljka do petka u terminu 11-17h, do 22. maja. Izložbu je pripremio Olivije Gade. Izložba se održava u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

 

 

Filip Ponse se profesionalno bavio fotografijom i paralelno s tim studirao filozofiju u klasi Žana-Morisa Monoajea, profesora na Collège de France. On je 1998. godine osvojio nagradu Agfa European Portrait Award i njegove fotografske radove objavili su Éditions cent pages, Le Monde, Qantara (časopis Instituta arapskog sveta u Parizu). Njegova dela uvršćena su u kolekcije Narodne biblioteke Francuske. Smisao Ponseovih fotografija je diskretan, kao da je u iščekivanju. Iz njih izviru brojne priče, tonovi i pokreti: varijacije, preludijumi i fuge.

Festival se ove godine održava uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.