Одлазак Брaтислава Петковића велики губитак за српску културу

Одлазак Брaтислава Петковића велики губитак за српску културу

10/05/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа породици Братислава Браце Петковића, позоришног режисера, драматурга и бившег министра културе и информисања, у којем је навела:

 

„Са великом тугом примила сам вест о смрти Братислава Браце Петковића. У овом тужном тренутку, у име Министарства културе и информисања и своје лично име изражавам искрено саучешће. Ово је велики губитак за нашу културу и све који су имали привилегију да га упознају. Дугогодишњим радом, својим искуством и карактером оставио је значајан траг, по коме ћемо га сви памтити“.

 

Братислав Петковић био је министар културе и информисања од 2012. до 2013. године.  Петковић је рођен 1948. године у Београду, дипломирао je 1972. године на Академији за позориште, филм и телевизију, на смеру позоришне режије. Аутор је више познатих драмских остварења, која су играна на београдским позоришним сценама, а од којих су поједина екранизована. Познат је и као колекционар олдтајмера. Био је оснивач и директор музеја аутомобила у Београду и власник најстарије посластичарнице у Београду. Добитник је Нушићеве награде за 2000. године и Златног беочуга за допринос култури за 2001. годину.