PROSLAVLJENA 185 GODIŠNJICA GARDE VOJSKE SRBIJE

PROSLAVLJENA 185 GODIŠNJICA GARDE VOJSKE SRBIJE

06/05/2015 Off By
IMG_20150506_122526
GARDA JE MENJALA IMENA – OD GVARDIJE, KNJAŽEVE GARDE, PA KRALJEVE GARDE, PREKO GARDIJSKE BRIGADE VRHOVNOG ŠTABA NOB I PO JUGOSLAVIJE, GARDE JUGOSLLOVENSKE ARMIJE, SVE DO GARDE VOJSKE SRBIJE
Ranka Čičak

PREDSEDNIK Republike, Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković prisustvovali su danas. u kasarni Dedinje u Beogradu, proslavi 185 godišnjice Garde Vojske Srbije.
Predsednik Nikolić nije krio ponos na ovu formaciju, najstariju u Vojsci Srbije:
– Garda je menjala imena – od Gvardije, Knjaževe garde, pa Kraljeve garde, preko Gardijske brigade Vrhovnog štaba NOB i PO Jugoslavije, Garde Jugosllovenske armije, sve do Garde Vojske Srbije. Sudbina me je darivala izuzetnom čašću da sa pripadnicima Garde obeležavam godišnjice najvažnijih datuma u našoj istoriji. Za tri dana, u maršu pobednika u Drugom svetskom ratu, moskovskim Crvenim trgom stupaće i Garda Vojske Srbije, predstavljajući svakog našeg vojnika i građanina. Naši će gardisti marširati u stroju pobednika, a celi slobodarski svet će u njima prepoznati naše borce iz Drugog svetskog rata. Marširaće u ime Srbije, zemlje koja je uvek u svojoj istoriji vodila samo odbrambene ratove i uvek bila na strani pravde i slobode. Nacizam i fašizam smo slomili položivši ogromne žrtve, baš kao u Prvom svetskom ratu. Zato je danas, kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza naše vojske da zauzme šasno i zasluženo mesto među pobednicima. Najstarijoj među jedinicama Vojske Srbije, Gardi, pripala je čast da nasleđe pobednika u oba rata ponosno pronese Crvenim trgom.


BRATISLAV GAŠIĆ: PISMO JANKOVIĆU POSLAO SAM KAO OBIČAN GRAĐANIN SRBIJE

 

MINISTRA odbrane, Bratislava Gašića na proslavi Garde novinari su presreli tendencioznim pitanjem – odakle Vam podaci da je prijatelj zaštitnika građana, Jankovića, pre više godina ubijen u njegovom stanu.
Gašić se nije zbunio:
– Ja sam pismo Jankoviću poslao kao običan građanin Srbije, koji se informiše preko štampe. Sve što je objavljeno, uzbudilo je građane, pa i mene.
Drugo neprijatno pitanje odnosilo se na tužbu bivšeg ministra vojnog, Šutanovca protiv Gašića, za klevetu. Šutanovac se našao uvređen što je sadašnji ministar na jednom sastanku pomenuo tajna snimanja.
Ministar Gašić rekao je da tu tužbu nije video, jer je nije dobio:
– Kad bude po zakonu poslata na moju kućnu adresu, kada je pročitam, znati ću odgovor.<


Predsednik Nikolić odlikovao je Gardu Ordenomm belog orla sa mačevima. Garda je njemu poklonila prvu topovsku čauru ispaljenu u Takovu povodom proslave 200 godišnjice Drugog srpskog ustanka.<


SRBIJA

skupština55SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKONOM PROTIV SPOROSTI SUDOVA

BORISLAV STEFANOVIĆ PODNEO JE PREDLOG ZAKONA O SLOBODI OD STRAHA, ALI JE I TO ODBIJENO. UZALUD JE UBEĐIVAO

 

55đorđeSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

Ranka Čičak OHLADITI TERMIN ALBANSKI TERORIZAM POSLANIK Šaip Kamberi tražo je danas da se smanje tenzije među narodima

 

 

vucic kolubraVUČIĆ: KOSOVO JE UVEK TEMA SA EU

“NEMAČKA IMA PRIMEDBE NA POSTIZANJE DOGOVORA SA PRIŠTINOM OKO ENERGETIKE A MI TU IMAMO SVOJE USLOVE NA KOJIMA

 

 

pitanjaOPOZICIJA U SKUPŠTINSKOM HOLU POSTAVLJALA POSLANIČKA PITANJA

ZORAN ŽIVKOVIĆ: PO ČLANU 120 USTAVA SRBIJE, GLAVNI KOMANDANT VOJSKE JE PREDSEDNIK REPUBLIKE. ALI, NAŠ PREDSEDNIK TO RADI