Брже и једноставније процедуре за постављање соларних панела на крововима зграда и породичних кућа

Брже и једноставније процедуре за постављање соларних панела на крововима зграда и породичних кућа

02/05/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да ће нови Закон о коришћењу обновљивих извора енергије омогућити да видимо више соларних панела на кровима породичних кућа, стамбених зграда, као и производних хала, а да ће процедура за њихову уградњу бити краћа и једноставнија него раније.

“Србија у претходном периоду није довољно користила све могућности за улагање у ОИЕ, али данас имамо могућност да то променимо јер су цене ових технологија ниже и улагање у њих може много брже да се исплати”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

Она је додала да је раније је било потребно око две године да се уради пројекат, прибави грађевинска дозвола и да се прикупи велики број папира, да би се поставио соларни панел на породичну кућу. “Настојали смо да процедуре скратимо и убрзамо, да подразумева израду пројекта, добијање одобрења за градњу које не подразумева издавање грађевинске дозволе, уградњу, и склапање уговора са електродистрибуцијом. Ради се и на томе да ти уговори буду што једноставнији, и да од тренутка доношења одлуке о постављању соларних панела, до потписивања уговора не би требало да прође више од два до три месеца. Такође, разговараћемо и са пројектантским кућама о ценама ових услуга”, навела је Михајловићева.

Она је рекла да ће то дати могућност и онима који живе у породичним кућама, али и стамбеним заједницама, да користе зелену енергију, и да имају ниже рачуне.

Она додаје да је држава мислила и на социјално угрожене грађане, и да ће много већи број њих бити обухваћен олакшицама за потрошену енергију, између осталог, јер ће грађани који примају социјалну помоћ или дечије додатке одмах добијати статус енергетски угроженог купца.

“Проценили смо да ће код електричне енергије бити обухваћено око 200.000 енергетски угрожених купаца, уместо садашњих око 70.000, док ће олакшице за гас убудуће кокристити неколико хиљада грађана, уместо садашњих 70. Такође, увели смо и енергетски угроженог купца топлотне енергије, и очекујемо да по том основу буде обухваћено и до 40.000 грађана”, рекла је Михајловићева.