Srbija obezbedila visoke standarde sajber bezbednosti

Srbija obezbedila visoke standarde sajber bezbednosti

30/04/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na „Munich Cybersecurity Conference“, koja se organizuje u okviru renomirane Minhenske bezbednosne konferencije, da je Srbija prepoznala benefite digitalizacije, ali da je svesna i problema i izazova koji je prate, poput sajber bezbednosti.

Brnabić je, na pomenutom skupu koji je održan u onlajn formatu, na temu „Novo razmatranje sajber strategija u turbulentnim vremenima”, objasnila da je zbog toga Srbija odlučila da lične podatke građana skladišti na svojoj teritoriji, gde može da obezbedi najviše bezbednosne standarde.

Ona je naglasila da svet postaje svakodnevno brži, kompleksniji i povezaniji, te da lideri moraju pomoći svojim građanima i privredi da idu u korak s tim i iskoriste prednosti, podsetivši na to da je, kada je preuzela dužnost premijera, postavila jasne i ambiciozne ciljeve, kao što je početak transformacije srpske ekonomije u tehnološki modernu, digitalizovanu, orijentisanu ka istraživanjima i inovacijama.

Počeli smo sa transformacijom obrazovanja i javne administracije. Uveli smo programiranje kao obavezni predmet u osnovne škole, tako da deca danas u Srbiji uče Skreč, Pajton, Pajgejm, i Džupiter u osnovim školama. Uvodimo u te škole i osnove veštačke inteligencije, istakla je Brnabić.

Takođe, kako je rekla, povezujemo škole sa brzim internetom i uvodimo digitalne knjige i učionice, povećali smo broj IT razreda u višim školama i proširili kapacitete na univerzitetima da mogu da prime više studenata iz te oblasti, nvestirali smo snažno u visokotehnološku infrastrukturu, uložili u naučno-tehnološke parkove, istraživačke institute.

Brnabić je prenela da je javnoj administraciji postavljena kao prioritet E-uprava, kako bismo imali transparentne i efikasne usluge, dostupne građanima i privredi u svako doba.

Premijerka je rekla da su uočeni već jasni benefiti tih promena, posebno tokom pandemije, pre svega u procesu vakcinacije, kada su, zahvaljujući E-upravi, građani mogli lako da se registruju i biraju vakcine.

Bili smo u mogućnosti da pratimo taj proces u realnom vremenu, da njime upravljamo uspešno, istakla je ona i dodala da je Vlada, pored brojnih pozitivnih elemenata, svesna povredivosti i izazova koje digitalizacija donosi sa sobom.

Prema njenim rečima, sajber bezbednost je realno pitanje i potencijalno velika pretnja, pri čemu smo u Srbiji brzo napredovali u obezbeđivanju kritične sajber infrastrukture.

U tom smislu, detaljno je izrađena sajber strategija i usvojeni zakoni, osnovan nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika IT sistema, koji pribavlja sve podatke o potencijalnim rizicima i onda upozorava, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da su razvijena dva državna data centra, koji čuvaju podatke, najvažnije registre.

Srbija smatra zaštitu podataka veoma važnom i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji gde možemo obezbediti visoke standarde bezbednosti, rekla je predsednica Vlade i istakla da Srbija neprestano obučava osoblje kako bi uočili pretnje i na njih adekvatno odgovorili.

Razumemo da je ključna međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala. Zato smo opredeljeni da povećamo komunikaciju, deleći najbolje prakse i pouke, i učestvujemo u međunarodnim procesima sajber bezbednosti, podvukla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija ponosna na do sada postignuto u ovoj oblasti, pri čemu smo dobili pohvale raznih indeksa sajber bezbednosti, kao što je Svetska banka.

Spremni smo da dalje radimo sa drugima u toj oblasti kako bi nastavili da učimo i delimo najbolje prakse, zaključila je predsednica Vlade.