Svi vakcinisani građani, od 1. maja, dobijaju digitalni kovid sertifikat

Svi vakcinisani građani, od 1. maja, dobijaju digitalni kovid sertifikat

30/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika, da od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani dobijaju digitalni kovid sertifikat.

 

Brnabić je ukazala na to da je Srbija uspostavila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata, koji treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana.

Ona je prenela da se do juče u 15 časova u Srbiji ukupno, makar jednom dozom, vakcinisalo 2.150.280 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva.

Drugu dozu vakcine, kako je dodala, primilo je 1.462.125 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Kada je reč o imunizavanima, a to su građani kojima je od druge doze vakcine prošlo dve nedelje ili pet u slučaju AstraZeneka vakcine, do sada ih je 1.265.974, odnosno 20,2 odsto punoletne populacije.

Premijerka je rekla da će Srbija imati uskoro oko 40 odsto vakcinisane populacije, što je dobro, ali istovremeno je ukazala na to da postoje velike razlike između gradova i opština.

Najuspešniji je Beograd, posebno centralne gradske opštine. U Starom Gradu je više od 62 odsto ukupno punoletnog stanovništva vakcinisano, na Savskom Vencu 61 odsto, na Vračaru oko 60 odsto. Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin sa samo osam odsto punoletne populacije, a potom slede Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica, Merošina, prenela je Brnabić

Takođe, kako je istakla, najveći stepen vakcinacije je u populaciji starosti između 65 i 74 godine, sa više od 60 odsto, što je odlično, jer se radi o ugroženoj kategoriji.

Kod osoba starijih od 75 godina vakcinisano je 52 odsto, ali kod onih do 35 godina još se mora mnogo toga uraditi, konsatovala je premijerka.

Brnabić je, takođe, rekla da su izmene zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u skladu sa Ustavom i otvorenošću našeg društva.

Ona je, odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Vladana Glišića da li se kroz set tih zakona vraćamo verbalnom deliktu i uvodimo transrodnu ideologiju, istakla da ne postoji nijedan razlog da se tako misli.

Ona je navela da će se ti zakoni tek naći na dnevnom redu parlamenta i da sada neće da se meša u tu debatu, jer će poslanici imati priliku da razgovaraju detaljno o oba predloga, ali da misli da su oni u skladu sa Ustavom, jer su prošli i sve instance u okviru Vlade Srbije koje proveravaju da su svi zakoni koje Vlada predlaže u skladu sa Ustavom.

Brnabić je dodala da duboko veruje u to da su ti akti u duhu tradicije našeg naroda koji je uvek bio otvoren i tolerantan, ukazavši na to da je pitanje rodne ravnopravnosti važno za društvo, te da smo mi već imali takav zakon, pa je ovo samo dodatno unapređenje te oblasti.

Premijerka je rekla da će projekat za gradnju hidroelektrana srednje veličine Brodarevo 1 i 2 na Limu biti stavljen na javni uvid i da se neće donositi nikakva rešenja bez saglasnosti lokalnog stanovništva.

Prema njenim rečima, više od 10 godina je kandska firma razvijala taj projekat, ali je odustala zbog kompleksnosti i zato što projekat nije dobio ekološku dozvolu, a bilo je i problema sa Crnom Gorom, jer je ta zemlja izrazila zabrinutost zbog prekograničnog uticaja.

Sada je to preuzeo domaći investitor, u junu ili julu prošle godine, bio je javni uvid, ali nije bilo velikog učešća jer je to bilo u doba korone, rekla je Brnabić, dodajući da bi zato trebalo ponoviti javni uvid kako bi bile više uključene zainteresovane strane.

Predsednica Vlade je rekla da je za što veću diverzifikaciju energetskih izvora, ali da životna sredina mora da bude na prvom mestu, najavivši da će u narednim nedeljama obilaziti projekte koji se realizuju u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sledeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca.

Prema njenim rečima, jedna od tema zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske biće i otvaranje pograničnih industrijskih zona.

Premijerka je podsetila da Srbija podržava i četiri opštine u Federaciji BiH – Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

Mnogo je urađeno i ponosna sam što sam bila premijerka kada je na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika ustanovljen novi praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, u znak sećanja na datum probijanja Solunskog fronta. Ponosim se svime što smo uradili, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je mir najvažnija stvar za nas u ovom trenutku i da ništa ne sme da kompromituje mir, koji je potreban za dalji razvoj i napredak.

Jedina naša poruka je mir, koji je potreban čitavom Balkanu i naša politika uvek sledi te naše reči, a to smo mogli da vidimo i sada kada niko u regionu nije imao vakcine, nesebično i solidarno smo delili naše, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem skoro razgovarala o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Sarajevu, dodajući da bi volela da takve projekte radimo i sa nekim drugim narodima.

Volela bih da smo sa Prištinom, kada su uvodili takse od 100 odsto, stavljajući entički predznak namirnicama, mogli da razgovaramo kako da izgradimo park, da digitalizujemo škole, nešto što će značiti drugačiju budućnost. Ali, sa te strane nismo imali sagovornika, istakla je Brnabić.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da širi politiku mira,  saradnje i razumevanja, jer je to jedini način da se ide napred.

Srbiji je u interesu mir, stabilnost, dijalog, razumevanje i saradnja, zaključila je Brnabić.