Konkretni primeri borbe za bolju životnu sredinu

Konkretni primeri borbe za bolju životnu sredinu

28/04/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za odsumporavanje u bloku B u TE “Kostolac”, koje ispunjava najstrože ekološke standarde EU, poručivši da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta Vlade, što govori o stepenu razvoja Srbije.

 

Brnabić je najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate na planu zaštite životne sredine, podsetivši na to da je 2014. godine Vlada, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, započela borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

Ona je napomenula da je tadašnja vlada, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i potrebi za fiskalnom konsolidacijom, ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u izgradnju filtera u TE “Kostolac”, prvog filtera za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Premijerka je naglasila da je to bio jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije, pri čemu je od 2014. do danas Vlada uložila ukupno približno 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje, koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.

Završili smo ovo postrojenje za odsumporavanje u bloku B, u toku je izgradnja tih postrojenja u bloku A i bloku B u TENT-u, naglasila je predsednica Vlade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brnabić je navela da je u martu ove godine usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Ona je najavila da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u oblasti zaštite životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

U skladu sa tim, premijerka je navela da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a njihova izgradnja počeće u 27 lokalnih samouprava.

U poseti TE “Kostolac” bile su i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.