O popuštanju mera može se razmišljati tek nakon 8. maja

O popuštanju mera može se razmišljati tek nakon 8. maja

28/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se za sada ne može govoriti ni o kakvom popuštanju mera, ali da će se o tome verovatno razmišljati posle 8. maja, ako se broj novozaraženih bude ubrzano smanjivao, a mere se poštovale.

Tiodorović je u izjavi novinarima posle sednice Kriznog štaba rekao da se ovog trenutka ne može govoriti o popuštanju mera jer su brojke novozaraženih i dalje na nivou za koji nadležni žele da budu još manji.

On je, u tom smislu, istakao da se o velikom popuštanju može govoriti kada brojke budu daleko manje nego što su sada.

Ako budemo ovako nastavili i ako se ubrzano bude spuštao broj novozaraženih, ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se mere postepeno ublažavaju, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to znači i da će zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Sačekajmo da prođu praznici. Kada prođu, treba 10 do 14 dana da bismo procenili da li će doći do porasta dijagnostikovanih zaraza, pa i oboljenja, naveo je epidemiolog.

On je pozvao građane da tokom predstojećih praznika budu disciplinovani, izbegnu scenario koji smo imali za Sretenje i ukazao na značaj vakcinacije.

Želimo svi zajedno da izbegnemo taj scenario, kada se desilo da smo imali lepo vreme i mnogo nepoštovanja mera, što je dovelo do porasta broja inficiranih i povećane hospitalizacije, istakao je on.

Iskoristimo lepo vreme za praznike da udahnemo čist vazduh, prošetamo sa porodicom i proslavimo praznik ali uz poštovanje mera, kako bismo izašli iz praznika očuvani i zdravi, poručio je Tiodorović.

On je najavio i da od 15. maja počinje velika kampanja vakcinisanja mladih, kako bi imali mogućnost da posećuju festivale, poput Egzita, poručivši da je vakcinacija odlučujući korak prema zaustavljanju bolesti.

Prema njegovim rečima, preko 90 odsto pacijenata koji se danas nalaze u kovid bolnicama je nevakcinisano.

Potpuno je jasno na osnovu svih podataka koje dobijamo iz kovid bolnica da stradaju i fatalno završavaju nevakcinisani. Ima i obolelih koji su primili jednu dozu, a čak i onih sa dve. Nijedna vakcina ne štiti sto odsto, već je efikasna koliko je organizam lica koje prima vakcinu sposoban da odgovori i stvori antitela, objasnio je Tiodorović.

Oni koji imaju oštećen imunitet, koji imaju hronične bolesti, prema njegovim rečima, ne mogu odgovoriti uvek na najbolji način i zato se dešava da takve osobe stvore nedovoljan nivo antitela.

Prema njegovim rečima, najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakom kliničkom slikom, iako su oboleli, i zato je poruka jasna – vakcinacija je neophodna.

Epidemiolog je najavio i da će u vakcinaciji sada biti stavljen fokus, pre svega, na radno aktivno stanovništvo, pošto je starije stanovništvo zaštićeno vakcinom, objasnivši da je slab odziv tog dela stanovništva i da je neophodan aktivan odnos prema velikim kolektivima, velikim sistemima.