Јачање локалних капацитета у процесу евроинтеграција

Јачање локалних капацитета у процесу евроинтеграција

26/04/2021 Off By BERB

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић потписали су данас Протокол о сарадњи ради јачања институционалних и административних капацитета јединица локалне самоуправе у АП Војводинa.

 

 

Министарка Обрадовић поручила је након потписивања да је ово први корак у будућој сарадњи и прилика да се покаже важност реформе јавне управе, једног од три стуба европских интеграција наше земље. Она је додала да ће Министарство и Фонд дати подршку јединицама локалне самоуправе да унапређују ефикасност рада, да усвоје визију Стратегије реформе јавне управе за наредни десетогодишњи период под слоганом „Управа по мери свих нас“, управе која је по мери грађана, привреде и државних службеника. Такође, Протокол о сарадњи даће подршку и начелима на којима почива Повеља женске солидарности, коју су потписале 22 градоначелнице и председнице општина у Србији.

„Стратешки циљ наше земље је пуноправно чланство у ЕУ, али испуњавање критеријума којима се мери наш напредак на путу ка ЕУ није циљ сам по себи, већ је циљ да Србија постане модерна и уређена држава у којој су грађани задовољни“, закључила је Обрадовић.

Александар Симурдић, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине изјавио је да је циљ будуће сарадње ове институције и Министарства да свих 45 локалних самоуправа на територији Војводине добију тимове који ће ефикасније, конкретније и учинковитије апсорбовати средства која су им на располагању из европских фондова и програма. Он је поручио да региони и локалне заједнице не треба да чекају на државну администрацију по питању укључивања у процес европских интеграција, већ да се саме укључе, како би процеси текли паралелно и како би се учешће грађана у јавном доношењу одлука повећало, што јесте визија ЕУ, односно добра управа, партнерство, супсидијарност, управљање на више нивоа и демократија.