Атанасковић позвала Словачку да инвестира у Србији

Атанасковић позвала Словачку да инвестира у Србији

26/04/2021 Off By BERB

Министарка привреде Републике Србије Анђелка Атанасковић и државни секретар Министарства спољних и европских послова Словачке Републике Ингрид Броцкова разговарале су данас о унапређењу билатералних економских односа две земље, посебно о привлачењу словачких инвеститора за улагање у Србију.

 

 

 

Атанасковић је истакла да се економски односи првенствено базирају на робној размени коју карактерише повећање обима и раст.

„У прва два месеца ове године Словачка је била наш 20. трговински партнер, а вредност укупне робне размене забележила је раст од 7% у односу на исти период прошле године“, рекла је Атанасковић.

Она је истакла да унапређење сарадње двеју земаља посебно види у области енергетике, иновација и ИТ сектору.

Министарка је изразила уверење да ће за унапређење економских односа од великог значаја бити и наредно заседање Мешовите комисије за економску сарадњу две земље које би требало да се одржи у другој половини године и упознала саговорницу да је недавно именована за копредседника са српске стране.

Она је овом приликом позвала Словачку да инвестира у Србији, истичући потенцијале свих делова наше земље за раст и развој.

Ингрид Броцкова, државни секретар у Министарству спољних и европских послова Словачке Републике истакла је да је ово њена прва посета Србији и да се нада да ће допринети унапређењу сарадње.

Она је истакла да је Словачка позната по аутоиндустрији, али да простор за унапређење сарадње свакако постоји у области енергетике, дигитализације, циркуларној економији, преради пољопривредних производа.

На састанку је договорен наставак сарадње и заједничке активности у циљу њеног унапређења.