Uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća izbeglicama iz BiH i Hrvatske

Uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća izbeglicama iz BiH i Hrvatske

22/04/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: indjija.rs

 

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da su danas u Inđiji svečano uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, sa prebivalištem na teritoriji te opštine.

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, potprojekat 9.

Sredstva za kupovinu ovih kuća su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i direktor pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Takođe, prisustvovali su i program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Brigit Kuhar, pomoćnik za trajna rešenja pri Misiji UNHCR u Srbiji Ivana Jelić, drugi sekretar ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji Stefan Almehagen Sandstad, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Jovan Lazarov i drugi.

Velimirović je istakla da je kroz Regionalni stambeni program do sada stambeno zbrinuto više od pet i po hiljada izbegličkih porodica, a sredstva su obezbeđena za još dve hiljade porodica koje nisu u mogućnosti da samostalno reše svoje stambeno pitanje.

Komesarijat za izbeglice i migracije je u Inđiji do sada budžetskim i donatorskim sredstvima stambeno zbrinuo više od 450 izbegličkih porodica, koje su u ovaj grad došle tokom ratova početkom devedesetih godina.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke, navodi se u saopštenju.