Добар одзив ромске заједнице за имунизацију против вируса Ковид 19 у општини Бач

Добар одзив ромске заједнице за имунизацију против вируса Ковид 19 у општини Бач

21/04/2021 Off By BERB

Више од једне четвртине Рома који живе на територији општине Бач вакцинисано је против вируса Ковид 19, а акција информисања грађана о Ковид 19 и вакцинација на терену, која се одвија у сарадњи са координаторима за ромска питања даје добре резултате, закључак је данашње посете државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе Стевана Глигорина овој општини.

 

Глигорин је обишао Вајску, једно од два ромска насеља у овој општини, где је успостављен вакцинални пункт, на коме се поред имунизације, грађани информишу о вирусу Ковид 19, превенцији и заштити од вируса, али и о важности вакцинације, посебно старијег становништва, у циљу очувања здравља читаве ромске заједнице.

Он се у разговору са локалним руководством и координаторима за ромска питања информисао о раду мобилних екипа које на терену обилазе припаднике ромске популације и врше имунизацију заинтересованих. У разговору је оцењено да је овај вид сарадње на терену дао највише резултата, а председник општине Бач др Стева Панић истакао је да је готово 40 одсто свих грађана Бача вакцинисано.

У општини Бач живи преко 10.000 становника, од којих је око 1.000 припадника ромске заједнице.