Држава, привреда и грађани заједно за зелену Србију

Држава, привреда и грађани заједно за зелену Србију

21/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са Данијелом Исаиловић, менаџерком удружења „Обновљиви извори енергије“, Споразум о сарадњи између Министарства и удружења и том приликом изјавила да овај споразум шаље јасну поруку да ћемо више радити на производњи енергије из ОИЕ, јер је визија Србије најмање 40% произведене енергије из обновљивих извора до 2040. године.

 

Михајловићева је подсетила да је синоћ парламент усвојио сет закона из рударства и енергетике, који представљају базу за даљи развој и енергетску транзицију Србије.

„Реч је о сету важних, базичних и модерних закона који ће нам омогућити да се брже развијамо на путу зелене транзиције. Када смо пре пар месеци започели разговоре на ту тему, знали смо да неће бити лако јер је енергетика спавала годинама. Овај споразум значи и позив инвеститорима да дођу и улажу у Србију, јер је потенцијала много, а учинили смо да све процедуре буду ефикасне и брзе и да кроз конкуренцију и такмичење добијемо добре цене и нове електране на гас, биомасу, ветар и солар. До сада се највише инвестирало у ветропаркове и највише инсталисаних мегавата је из њих, али нема разлога да не добијемо више енегије из соларних електрана, на пример“, рекла је она.

Потпредседница Владе је захвалила земљама које су нам помогле да научимо више о овој области, али и ЕБРД-у, који је све време ту као подршка.

„Моја најважнија порука је ка грађанима, јер су ови закони направљени због њих. Више инвестиција у обновљиве изворе значи да ћемо живети здравије, а више соларних панела на крововима и боља енергетска ефикасност значе више чистије енергије, на путу ка енергетској транзицији“, изјавила је она.

Данијела Исаиловић захвалила је потпредседници Владе на иницијативи да се потпише овај споразум, истакавши да је синоћно усвајање Закона о обновљивим изворима енергије, првог српског закона који дефинише зелену енергију, сјајна вест за све инвеститоре.

„Хвала и ЕБРД-у на подршци при оснивању удружења. Наш циљ је да се унапреде инвестициони амбијент и пословна клима у Србији. Драго нам је да делимо вредности и циљеве са Владом Србије и Министарством, јер желимо више произведене енергије из ОИЕ. Заједно ћемо радити на промоцији зелене енергије и едукацији грађана о значају обновљивих извора“, рекла је Исаиловићева.

Потписивању споразума присуствовали су и Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД-а за западни Балкан, Кимо Лахдевирта, амбасадор Финске, Јахел Вилан, амбасадор Израела, Кун Адам, амбасадор Белгије, Ибрахим Алдармаки, заменик амбасадора УАЕ, и Кристијан Шилинг, шеф развојне сарадње Амбасаде Немачке.

Жужана Харгитаи изјавила је да је овог пролећа Србија променила брзину усвајањем пакета закона у области рударства и енергетике, чиме је направљен огроман корак напред, и то за само два месеца.

„То не би било могуће без посвећеног тима Министарства и сарадње са приватним сектором. Добра вест је да задужења Србије у овој области неће расти јер има доста инвеститора спремних да дођу и инвестирају у ОИЕ. Ми их приморавамо да се такмиче и да понуде најбоље цене и услове у производњи енергије. Прве аукције односиће се на производњу из снаге ветра. Ту смо да пружимо подршку, како у производњи енергије, тако и да подржимо инвестиције у мреже, да би биле у стању да приме енергију из ОИЕ“, рекла је она.

Амбасадор Финске Кимо Лахдевирта рекао је да му је драго што су они једни од оснивача овог удружења и да Финска показује велику посвећеност даљем развоју ОИЕ у Србији, као и да ће у будућности бити и више финских компанија овде, с обзиром на пажњу коју Србија даје пројектима из ОИЕ.

Израелски амбасадор Јахел Вилан рекао је да је поносан што је Израел партнер Србије у области обновљивих извора енергије. Он је додао да Израел доста улаже у ОИЕ и да су пронашли и природни гас у Медитерану, те да је то још једна од иницијатива која може помоћи да гас дође и у Србију.

Амбасадор Белгије Кун Адам честитао је потписницама споразума и додао да је важно да имамо Владу и приватни сектор који раде заједно и да то води унапређењу зелене будућности и имплементацији европских стандарда и норми ка развоју зелене економије.

Ибрахим Алдармаки изјавио је да УАЕ виде прилику да инвестирају у будућност кроз обновљиве изворе енергије, који су добар пут борбе са климатским променама, те да ће наставити да помажу Србији као партнеру на путу ка одрживом развоју и будућности.

Кристијан Шилинг рекао је да данашње потписивање споразума указује на то шта све можемо заједно да остваримо и да је то важан корак у циљу имплементације Зелене агенде, којој је Влада Србије посвећена. Додао је да Немачка подржава Србију на путу ка ЕУ, те да ће повећати своје инвестиције у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије у Србији.