U Beogradu otvorena Galerija Petra Dobrovića

U Beogradu otvorena Galerija Petra Dobrovića

20/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је Галерију Петра Добровића и том приликом истакла да су изложба „Колористичке визије“, која кроз 30 дела приказује богати опус једног од најзначајнијих српских сликара 20. века, као и ново рухо легата, само делић дуга који држава и друштво имају према овом великом сликару.

 

„Сликарски опус Петра Добровића заузима само срце српског модерног сликарства 20. века. Наша обавеза је данас да сећање на овог великана и његов рад приближимо новим генерацијама, којима његово дело треба да буде подстрек за велике уметничке домете“, изјавила је Гојковић.

Министарка културе нагласила је важност добијања репрезентативног галеријског простора  за Београд и Србију, у којем ће ремек-дела чувеног српског сликара бити доступна не само домаћим љубитељима уметности, већ и многобројним гостима из иностранства.

„Сигурна сам да ће након обиласка овог места они понети у свет најлепшу слику наше земље, доказујући још једном да смо увек имали чиме да се подичимо када је реч о култури и уметности“, оценила је Гојковић.

Министарка културе подсетила је да је Добровић инспирацију налазио у Паризу, заједно са многим нашим сликарима, попут Петра Лубарде, Стојана Аралице, Саве Шумановића те да  данашња изложба представља и осветљава важан аспект његовог стваралаштва који је значајан за нашу, али и европску историју уметности.

„Добровићева дела доносе светлост и оптимизам где год да их је насликао. Његове слике пуне живописних боја, верно нам преносе пределе, локално становништво и свакодневни живот“, рекла је Гојковић.

Гојковић је напоменула да овакви догађаји, показују снагу уметности у најтежим друштвеним приликама имајући у виду да је година за нама глобално била обележена  зебњом и неизвесношћу, а самим тим и неповољна за културу.

„Културни догађаји су „мелем за душу“ и у доброј мери успели су да претежно суморну реалност обоје радошћу и животом, баш као што је то чинио Добровић на својим сликама“, закључила је министарка културе.