Uhapšeno osam osoba zbog više krivičnih dela

Uhapšeno osam osoba zbog više krivičnih dela

13/04/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici SBPOK-a – Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapsili osam osoba, dok se za još jednim izvršiocem traga.

 

Uhapšeni su D. Ć. (1976), M. V. (1986), I. J. (1988) i R. P. (1987) iz Beograda, M. P. (1989) iz Apatina, kao i I. Dž. (1987), P. I. (1986) i D. I. (1976) iz Nove Pazove, i to zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, nedozvoljena trgovina, krijumčarenje, pranje novca, proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Oni se terete za to da su, tokom dužeg vremenskog perioda, nabavljali i prodavali preparat „kamagra“, a da prethodno nisu pribavili dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva za njihovo stavljanje u promet.

Kako se sumnja, oni su navedene preparate nabavljali iz Kine i Indije, izbegavajući mere carinskog nadzora, skladištili ih u magacinima na teritoriji Subotice, Apatina i Beograda i prodavali ih putem oglašavanja na internet sajtovima, a krajnjim kupcima ih dostavljali putem kurirskih službi.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koriste, od osumnjičenih je oduzeto više od 100.000 evra i 1.500.000 dinara, preko 120 bankovnih čekova za realizaciju, kriptovalute u vrednosti od 30.000 američkih dolara, velika količina „kamagre“, automobili, kao i internet sajt preko koga su vršili prodaju.

Novac stečen kriminalnim delovanjem članovi ove grupe su, kako se sumnja, ulagali u kupovinu nekretnina i vozila, kao i u kupovinu kriptovaluta, u nameri da prikriju nezakonito poreklo novca i imovine.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, navodi se u saopštenju.

 

Izvor/Foto: Vlada Srbije