Dodeljena sredstva po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja

Dodeljena sredstva po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja

13/04/2021 Off By BERB

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da su rešenjem Vlade dodeljena sredstva po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), kojim je 500 miliona dinara raspodeljeno na 139 projekata od javnog interesa.

Ministarstvo je i ove godine sprovelo šesti javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu oportuniteta, podsetivši na to da je na svim dosadašnjim konkursima dodeljeno više od dve milijarde dinara za realizaciju projekata od javnog značaja.

U ovoj godini najviše sredstava izdvojeno je za oblast zdravstva 209.257.610 dinara, dok je projektima iz oblasti prosvete dodeljeno 154.385.885 dinara, projektima iz oblasti socijalne zaštite 79.501.041 dinar, iz oblasti kulture 32.477.371 dinar, dok je za projekte iz ostalih oblasti opredeljeno 24.378.093 dinara.

Pored ostalih, sredstva su dobili Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlakˮ, KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinjeˮ, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Institut za transfuziju krvi Srbije, brojne bolnice i domovi zdravlja širom Srbije.

Među korisnicima sredstava je veliki broj škola, predškolskih ustanova, Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini, kao i manastir Žiča, Beogradska nadbiskupija i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara.

Ovogodišnjim sredstvima iz oportuniteta biće finansirani i projekti Istorijskog arhiva Beograda, Narodnog muzeja iz Užica i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju iz Beograda.

Realizacijom projekata biće omogućena bolja zdravstvena zaštita građana, povećan kvalitet obrazovanja, poboljšan sistem socijalne zaštite i unapređen kulturni sadržaj.

Ministarstvo pravde će i ubuduće kroz javne konkurse za dodelu sredstava nastaviti da finansira projekte od javnog značaja, navodi se u saopštenju.

Rešenje o dodeli sredstava možete pogledati ovde.