Investicije u obrazovanje su ulaganje u budućnost

Investicije u obrazovanje su ulaganje u budućnost

12/04/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se, uz elektronske servise i eUpravu, teži ka tome da deca iz Srbije budu spremna za poslove 21. veka i da zahvaljujući njima budemo među najuspešnijim državama.

Brnabić je prisustvovala predstavljanju portala „Moja srednja škola“, koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, kao i prezentaciji pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Ona je podsetila na to da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, navodeći da se nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa.

Prema njenim rečima, želimo da imamo državnu upravu na svim nivoima – republičkom, lokalnom, pokrajinskom, koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje.

Elektronske usluge, što pokazuje i danas predstavljeni portal, omogućavaju građanima da ne moraju da uzimaju slobodne dane da bi prikupili sve papire koji su im potrebni za određenu prijavu, već da mogu da to urade kada njima najviše odgovara, objasnila je premijerka.

Uvođenje elektronskih servisa je, kako je poručila, najbolji način da državna uprava postane servis građana i da se borimo protiv korupcije.

Brnabić je, kada je reč o podršci mladim ljudima, ukazala na to da se na tome radi od 2016. godine, uz napomenu da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama.

Takođe, kako je dodala, ove godine smo dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika, što je ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa osnovcima u Evropi i svetu.

To je veliko bogatstvo i zato će srednjim školama biti teže i izazovnije da animiraju te mlade ljude koji imaju takva znanja, zbog čega dodatno ulažemo u unapređenje srednjih škola, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je najavila da će se od 1. septembra u škole uvesti i predmet osnove veštačke inteligencije, i ocenila da je to dodatna investicija i velika prednost naših đaka.

Prema njenim rečima, tendenciju države da što više ojača mlade ljude i pripremi ih za poslove 21. veka pokazuje i to što su od 2015. godine formirana tri nova naučna instituta, i to sva tri u oblasti informacionih tehnologija.

Reč je, kako je precizirala, o SENS-u, Institutu informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Kragujevcu i Institutu za razvoj veštačke inteligencije sa sedištem u Novom Sadu, dok su pre toga poslednji naučni instituti bili formirani u SFRJ.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić objasnio je da portal „Moja srednja škola“ sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način.

Uz pomoć portala, na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće olakšano roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja stres, kao što je i upis u prvi razred osnovne škole, objasnio je on.

Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestu, podvukao je Ružić.

On je, komentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, najavio da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti.

Prema njegovim rečima, postoji sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija, i to je ono što daje ovakve rezultate.

Ružić je dodao da na činjenicu da je digitalizacija trend kojim se prave krupni koraci napred upućuje i to da u 48 gimnazija postoje specijalizovana IT odeljenja.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da prvi put ove školske godine roditelji sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis dece u srednju školu, mogu da završe bez podnošenja ijednog papira putem portala “Moja srednja škola”.

Prema njegovim rečima, roditelji, koji su ranije morali da odu na sedam različitih mesta da bi upisali dete u srednju školu sada će jednim klikom na ovom portalu moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

Takođe, kako je objasnio, roditelji će na ovom portalu moći da steknu uvid u rezultate završnog ili prijemnog ispita, elektronski podnesu listu želja i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Na portalu roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu elektronskim putem, od 12. do 15. aprila, da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a potom i onlajn ostvare uvid u rezultate ispita.

S obzirom na to da se završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, održava od 23. do 25. juna, roditelji će moći da ostvare uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu “Moja srednja škola” 27. juna, a preko njega će moći i da podnesu eventualne žalbe na rezultate.

Takođe, za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Najzad, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronski putem pomenutog portala.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji predstavljen je i prvi pametan IT kabinet, namenjen isključivo nastavi iz računarstva i informatike.

Prednost pametnog IT kabineta je u tome što se hardverski i softverski resursi nalaze u klaudu u Državnom data centru u Beogradu i Kragujevcu.

Svom infrastrukturom se i upravlja i nadzire sa centralnog mesta – iz Državnog data centra, i inženjeri Kancelarije za IT i eUpravu brinu o tome da li su svi programi licencirani i da li su dostupne najnovije verzije.

Prva beogradska gimnazija je prva škola u Srbiji koja je dobila pametan IT kabinet. Kancelarija za IT i eUpravu je obezbedila 1,3 miliona evra za uspostavljanje centralne infrastrukture i opremanje ukupno 30 pametnih IT kabineta.

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić istakao je da je digitalizacija postala važan činilac u nastavnom procesu ove ustanove, s obzirom na okolnosti koje je izazvao koronavirus.

 

Izvor/Foto: Vlada Srbije