Vlada spremna da sasluša sve koji se ekologijom bave iz ubeđenja

Vlada spremna da sasluša sve koji se ekologijom bave iz ubeđenja

12/04/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je legitimno da građani protestvuju zbog ekoloških problema, ali je zamolila sve učesnike u protestima da se to pitanje ne politizuje.

Brnabić je, gostujući na Televiziji „Pink“, ocenila da održani protest pod nazivom “Ekološki ustanak” nije bio politički skup, ali da je među govornicima bilo mnogo onih koji su ga politizovali.

Predsednica Vlade je ponovila svoj prethodni stav da je ekologija problem „prvog sveta”, onog u kojem građani imaju osećaj bezbednosti i sigurnosti u vezi sa svojim zaposlenjem i stanjem ekonomije.

Ova vlada se konačno bavi ekologijom i to je jedan od glavnih prioriteta. Još mnogo toga treba da bude urađeno u ovoj oblasti, rekla je Brnabić, poručivši da je uvek spremna da sasluša ljude koji se ekologijom bave iz ubeđenja.

Aktuelna vlast, kako je naglasila, kao nijedna do sada, postavlja ekološke probleme u svoj fokus, između ostalog i tako što je uložila preko 600 miliona evra samo u filtere za termoelektrane i postorojenja za odsumporavanje.

Komentarišući projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto, Brnabić je istakla da o njemu može da se diskutuje, da ona lično smatra da je to jako dobar projekat za Srbiju, ali da u njegovom sprovođenju zaštita životne sredine mora da bude na prvom mestu.

Ako je sve u skladu sa najboljim ekološkim standardima, idemo u projekat. Uredba kojom su Rio Tintu dozvoljena geološka istraživanja doneta je 2004. godine, a do 2011. više puta je obnavljana, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je Vlada od Rio Tinta zahtevala da litijum ostane u Srbiji, odnosno da mora da se obrađuje u našoj zemlji.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug