Вулин: Одговорним понашањем у саобраћају штитимо себе и животе других

Вулин: Одговорним понашањем у саобраћају штитимо себе и животе других

12/04/2021 Off By BERB

На путевима у Србији у саобраћајним незгодама од почетка године страдало је четворо деце, због чега је неопходно појачано радити на подизању свести возача о употреби седишта за децу и поштовању саобраћајних прописа, поручено је данас на седници Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима.

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је руководилац овог тела, истакао је да су појачана контрола саобраћаја и веће присуство саобраћајне полиције повећали безбедност на улицама, али да је поред тога за спречавање саобраћајних незгода потребна висока свест и одговорност сваког појединца.

„На сваком појединцу је да буде савестан и одговоран, да не седа у ауто под дејством алкохола и наркотика, да поштује ограничену брзину кретања, да поштује све саобраћајне прописе, заштити дете тако што ће га ставити у седиште, да везује појас. Само на тај начин штити и себе и животе других“, рекао је министар Вулин.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је да је 2020. године забележен најмањи број погинулих у саобраћајним незгодама од када се прати стање безбедности саобраћаја на путевима у Србији.

Ребић је додао да је у прва три месеца ове године, у односу на исти период претходне, забележено смањење броја страдалих и повређених.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да је циљ превентивних и едукативних мера, као и репресивних које држава предузима, смањење броја страдалих и повређених, а посебно да у саобраћајним незгодама не страда ни једно дете.

Пешић је предложио да се у оквиру Тела формира радна група за унапређење безбедности деце, у оквиру које би требало размотрити идеју да се у вртићима, основним и средњим школама, уведе саобраћајно васпитање у оквиру кога ће се деца едуковати безбедном понашању у саобраћају, али је исто тако истакао да је неопходно константно подизање свести и код родитеља.

Он је, такође, дао предлог да се у оквиру Тела формира и радна група за унапређење деловања хитних служби након саобраћајних незгода, која ће радити на унапређењу координације и ефикасног деловања свих служби од Хитне помоћи, саобраћајне полиције и ватрогасаца у случају саобраћајне незгоде, како би се правовремено реаговало и указала помоћ повређенима.