Saradnja sa Crnom Gorom u oblasti rudarstva i energetike

Saradnja sa Crnom Gorom u oblasti rudarstva i energetike

12/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Младеном Бојанићем, министром за капиталне инвестиције Црне Горе, и са њим разговарала о сарадњи две државе у рударском и енергетском сектору.

 

 

 

Михајловићева је овим поводом изјавила да је поносна на постојеће пројекте са Црном Гором, те да се данас разговарало и о новим потенцијалним пројектима.

“Разговарали смо о економској регионалној сарадња, јер нема економске стабилности нити привредног развоја без стабилности електроенергетског система. Данас је било речи и о нашој сарадњи у високонапонској мрежи, изградњи Трансбалканског коридора, који смо ми започели. Разговарали смо и о новим капацитетима, дакле о изградњи хидроелектране за коју се тренутно ради пројектно-техничка документација, али и о томе на који начин можемо да имамо још бољу сарадњу у обновљивим изворима енергије, о отварању поглавља и реформисању предузећа. Данас смо договорили да формирамо оперативне тимове који ће нашу сарадњу преточити у реализацију, од чега ће грађани обе државе имати користи. Понављам, стабилност енергетског система је број један за даљи развој”, рекла је она.

Младен Бојанић рекао је да се данас разговарало о доста тема и да му је драго да први од званичних сусрета у региону има у Београду, јер је Црна Гора у економској сарадњи највише упућена на Србију.

“Ово је дугогодишња сарадња, пуно пројеката је већ рађено на обострано задовољство, отвараћемо нове. Имамо слична искуства са обновљивим изворима и пуно је простора за развој нових. Црна Гора је богата сунцем и ветром, то хоћемо да искористимо. Циљ нам је да даље продубимо економску сарадњу, јер само енергетски богате земље су и економски богате и важно је да се даље развијамо у том правцу. Ово је само почетак, спремни смо да покренемо много заједничких пројеката”, рекао је Бојанић.

Министри су након тет-а-тет састанка одржали састанак делегација Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства за капиталне инвестиције Црне Горе и по завршетку састанка потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике и рударства између два министарства.