Реаговање Министарства заштите животне средине на “Еколошки устанак”

Реаговање Министарства заштите животне средине на “Еколошки устанак”

10/04/2021 Off By BERB

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић оценила је да је тзв.  параван за политички протест у организацији појединаца који на питањима екологије покушавају да уберу политичке поене, обмањујући на тај начин грађане које заиста интересује стање и квалитет животне средине.

 

– Иза лажне бриге за животну средину крију се протагонисти пропале политике и лажни заштитници животне средине, који су често потпомогнути споља. Шта год да урадим као министарка заштите животне средине и коју год меру да донесе Влада Србије, они ће се држати своје политичке агенде. Томе у прилог говоре и увредљиве поруке на протесту упућене представницима власти, које називају најпогрднијим именима. Али народ све види, и зна да ова интересна политичка групација нема других циљева, осим да ослаби државу, уруши привредни раст и животни стандард – рекла је Вујовић.

 

Вујовић је истакла да откако се активно решава проблем загађености ваздуха у Ваљеву, то одједном више није тема, већ литијум који нико не експлоатише, нити за то постоји захтев.

 

– Ваљево је имало велики проблем загађења у грејној сезони због топлане која користи мазут, и тај проблем ћемо за следећу грејну сезону решити. Али о томе се не говори, већ је одједном је тема литијум, за чију експлоатацију нема захтева ка министарству. Имајући у виду да ни организатори данашњег протеста нису своје захтеве слали на нашу адресу, него нам се обраћају путем медија, јасно је да им мотив није да чувају животну средину, него да на еколошким проблемима, на чијем решавању интензивно радимо, на брзину политички профитирају – рекла је Вујовић.

 

Она је истакла да су за само пет месеци покренути велики пројекти, а спроведени су и конкурси за чистији ваздух, потписани уговори и подељена средства. У министарству се даноноћно ради на решавању деценијама нагомиланих проблема у овој области. Тим Министарства заштите животне средине вредно је радио и на доношењу Закона о климатским променама, што је основ за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.

 

– Свако озбиљан види шта смо за кратко време урадили. Не постоји чаробан штапић којим ћемо читав систем у екологији променити преко ноћи, али убрзано радимо и људи то виде. А видели су и шта су они пре нас радили и шта су нам оставили. Функционери бившег режима су кроз пројекат „Очистимо Србију“, очистили буџет Србије, а напунили буџет Маурицијуса. Њихова суштинска брига је ваздух Маурицијуса, а не Лознице и Бора – поручила је Вујовић.

 

Вујовић је истакла да у наредном периоду тек предстоје акције које ће допринети да се смањи загађеност ваздуха и проблем дивљих депонија, што у време оних који се данас представљају као борци за здраву животну средину, није могло ни замислити.

 

– Грађани памте и није их лако преварити, јер знају да нема чуда. За сваки резултат потребан је озбиљан, одговоран и посвећен рад. А како смо спасили земљу са ивице банкрота, тако ћемо решавати и еколошке проблеме, одговорно, озбиљно и уз мукотрпан рад. Проблеме решавамо као тим, сарађујемо са министарствима рударства и енергетике, пољопривреде, грађевинарства, и са сваким ресором са којим имамо заједничке проблеме. Зато ни резултат неће изостати – поручила је Вујовић.

 

Фото: Танјуг/Јадранка Илић