Danas održan protest “Ekološki ustanak”

Danas održan protest “Ekološki ustanak”

10/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Beta

 

Protest “Ekološki ustanak” počeo je danas ispred Narodne skupštine, gde se, u 13 sati, okupilo više od 1.000 ljudi.

Okupljeni građani nosili su transparente “Reke štedi, voda vredi”, “Studenti čuvaju reke Srbije”, “Ne borim se za vlast već za sve nas”, “Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”.

Aktivista udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za agenciju Beta da će se učesnici skupa uputiti kasnije do Vlade Srbije, zatim do predstavništva kompanije Rio Tinto, a na kraju i do Radio-televizije Srbije.

“Odbranimo reke Stare planine” kao organizatori “Ekološkog ustanka” zahtevaju uklanjanje svih malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i “pravednu ekologiju, bez masovnog trovanja stanovništva”.
Na protestu će, kako je saopšteno, biti predstavljeno 20 zahteva koje je osmislilo više od 45 ekoloških organizacija organizacija

Pokret “Odbranimo reke Stare planine” na ovom protestu podržava više od 70 organizacija iz zemlje i regiona.

Aktivista Jovanović Ćuta izjavio je ranije da “ustanak” traje već godinu dana, kada je krenuo sa Stare planine gde su uspeli da “odbrane reke” od MHE.

“Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, ovi naši kada grade – reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet”, istakao je Ćuta.

Jovanović Ćuta: U toku je sveopšti napad na zdravu Srbiju

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas na protestu “Ekološki ustanak” predsdniku Srbije Alekdsandru Vučiću da je ekologija “ante portas” (pred vratima) i da je u toku “sveopšti napad na zdravu Srbiju”.

Jovanović je kazao da su danas okupili na protestu kako bi kazali “ne” svima koji svakog dana “skrnave prirodu Srbije”.

On je naveo da je više od 80 ekoloških organizacija izradilo zahteve u borbi za zaštitu životne sredine, ali je dodao da od Narodne skupštine “neće zahtevati ništa”, a da na tu instituciju treba da se postave “crveni fenjeri”, jer “prodaju resurse Srbije”.

“Šta od njih da zahtevamo? Nećemo ništa. Jel’ to da nam decu ne truju sumpor-dioksiodm? To se, bre, ne zahteva”, rekao je Jovanović.

On se obratio i kompaniji Rio Tinto, koja vrši istraživanja i najavljuje izgradnju rudnika litijuma u okolini Loznice, da će im “propasti svaki evro koji su uložili da truju Srbiju”.

“Čekaćemo vas svuda. U Košutnjaku, na Makišu, na Drini i na Staroj planini. Ovo je naša zemlja, zapamtite svi. Dobrodošli su svi, ali pod jednim uslovom: nema trovanja naše dece”, rekao je Jovanović.
Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić zatražio je da vlasti “preispitaju koncept razvoja grada”, koju je okarakterisao kao “masovnu izgradju koja vodi u urbanu kataklizmu”.

“Niko neće biti srećan ako se sprovede ovaj agresivni investitoski ubanizam, koji nije dobar ni za životnu sredinu ni za čoveka”, kazao je Ristić.

On je ocenio i da vremena “više nema za dileme ili premišljanja”.

“Sada je na nama da odlučimo šta hoćemo da budemo, slobodni ljudi koji dišu punim plućima, ili da se pretvorimo u neokolonijalne idiote koji pognuto žive svoj život.

On se osvrnuo na projekat “Jadar” kompnije Rio Tinto i upitao da li Ministarstvo rudarstva i energetike radi u interesu gradjana ili je “servis multinacionalnih kompanija i opskurnih investiora” koji žele da dođu do prirodnih resursa.

“Rećiće da rade po zakonu, ali su to onda loši zakoni, koje treba menjati. Treba podržati javni interes, odnosno interes većine”, rekao je Ristić.

Dekan je dodao da je u januaru i februaru ove godine rodjeno skoro 9.000 beba manje, a da je umrlo više od 20.000 ljudi, te da se broj stanovnika Srbije konstantno smanjuje.

“Na žalost, mi smo narod koji kopni i topi se lagano, nestaje i samo mi to možemo da preokrenemo i zaustavimo”, zaključio je Ristić.

Frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane je izjavio da današnji protest nema veze s politikom, već sa “opstankkom čoveka na ovim prostorima”.

“Bez vode nema slobode, a ona se truje non-stop. Bez zemlje nema hrane, a bez vazduha nema života. Nisam otkrio toplu vodu, ali sve to odlazi zbog nas”, kazao je Kostić.

Organizatori skupa su zatražili uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, kao i intenzivnije pošumljavanje.

Pozvali su da se prestane sa “nenamenskim trošenjem novca za ekologiju”, da nadležni “prestanu da ignorišu” studije uticaja projekata poput izgradnje MHE na životnu sredinu, kao i da građani budu bolje informisani o pitanjima ekologije.

Zatražili su i poštovanje Ustava i zakona, uključujući pravo na zdravu životnu sredinu, kao i smenu nadležnih u toj oblasti zbog “štetnog činjenja i nečinjenja”.

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je danas ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Jovanović je tokom protesta “Ekološki ustanak” kazao da u toj emisiji na RTS treba da učestvuju resorni ministri i direktori javnih preduzeća i ustanova zaduženih za brigu o prirodi i životnoj sredini.

“To će biti emisija koja će biti dostupna svima. Da narod čuje kako nas truju i da razmisle dobro na čijoj su strani”, kazao je Jovanović.

Kako je rekao, u emisji treba da učestvuju ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je da bi u emisiji trebalo da govore i direktor Zavoda za zaštitu prirode Aleksandar Dragišić, direktor Srbijavode Goran Puzović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Skup u kojem je učestvovalo više hiljada gradjana završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).