Гојковић посетила Бечеј и Нови Бечеј

Гојковић посетила Бечеј и Нови Бечеј

09/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић обишла је данас општине Нови Бечеј и Бечеј и истакла да обе општине имају велики културно-туристички потенцијал за развој, посебно имајући у виду њихово богато историјско и културно наслеђе.

 

Гојковић је нагласила да је циљ њених посета локалним самоуправама спровођење плана Министарства културе и информисања да се озбиљно и суштински посвети децентрализацији културе као нужности развоја наше земље.

 

Министарка културе и информисања је рекла да су највећи градови као што су Београд и Нови Сад увек имали примат када је реч о културним установама.  „Мислим да је дошло време да се озбиљно и суштински посветимо децентрализацији културе тиме што је министар културе и информисања дужан да посети сваку општину и град у нашој држави, да сагледа потенцијале локалних самоуправа, али и проблемима са којима се суочавају установе културе, како у доба пандемије тако и са недостатком капацитета да развијају културу на прави начин у складу са потребама локалне средине“, истакла је Гојковић.

 

Указујући да је покренут нови пројекат, Гојковић је рекла да је Влада Србије јуче формирала Међуресорну радну групу која ће се бавити питањем двораца, вила и летњиковаца, који су у великој мери девастирани, а тај културни и туристички потенцијал који имају  неискоришћен, а велики део њих припада Републици Србији.

 

 

Гојковић је додала да треба да се установи њихова сврха, да се предложи намена и за шта ће се користити, али и да се види у каквом се стању заиста налазе, те напоменула да се пет таквих објеката налазе на територији општине Бечеј.

 

Министарка културе и информисања се у Бечеју састала са председником општине Драганом Тошићем и посетила Градско позориште и дворац Фантаст за који је рекла да је одличан историјски комплекс и споменик културе и изразила наду да ће спор око повраћаја имовине, који је у току, бити брзо решен како би се његова намена дефинисала.

 

Када је реч о Градском позоришту, Гојковић је рекла да ће Министарство културе и информисања следеће године настојати да определи средства за поправку крова ове институције чиме ће се постепено кренути у његово реновирање.

 

„Када имате културу, то даје наду млађим људима да не треба да се селе у Нови Сад и Београд да би нешто боље живели, него да уз пажњу државе могу да остану у свом месту“, рекла је Гојковић.

 

Гојковић је у Новом Бечеју имала састанак са председником те општине Сашом Максимовићем и обишла Житни магацин из 18. века, који је једна од најстаријих сачуваних грађевина у општини и констатовала да је би уз улагања од стане државе и АП Војводине, могао да се претвори у мултифункционални објекат намењен култури.

 

Министарка културе и информисања обишла је и Завичајни музеј „Главашева кућа“, вредан пример грађанске куће подигнуте почетком 19. века.  „Ово историјско здање на леп начин преноси историју ових крајева и народа који је живео на овим просторима млађим генерацијама“, изјавила је Гојковић.

 

Општина Нови Бечеј је била веома активна последњих четири година која је аплицирала, не само на конкурс „Градови у фокусу“ који је кључан за реализацију пројеката за изградњу инфраструктуре, него и на многим другим.