Potreban društveni konsenzus o izmenama Ustava o pravosuđu

Potreban društveni konsenzus o izmenama Ustava o pravosuđu

08/04/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vladavina prava veoma važna tema, zbog čega je neophodan društveni konsenzus o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

 

Brnabić se obratila javnosti u vezi sa ustavnim amandmanima, a konferenciji su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je navela da je, nakon razgovora sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i kolegama iz Vlade, konstatovala da se o reformama koje kao Vlada sprovodimo u toj oblasti dosta komunicira sa predstavnicima EU, međunarodnim organizacijama i svim ostalim partnerima, ali izuzetno malo sa građanima.

Prema njenim rečima, ono što se malo zna jeste da se 70 odsto onoga što Vlada u ovom trenutku radi tiče vladavine prava, naše posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanju pregovaranja sa EU o članstvu.

Premijerka je precizirala da je, na temu ustavnih amandmana, inicirala sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom Popović.

Tom razgovoru su, kako je prenela, prisustvovali i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević i predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović.

Ona je podsetila na to da je Vlada 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila je Skupštini.

Želela sam da u konsultacijama vidim da li postoji bilo šta što Vlada može dodatno da uradi da bi ubrzala proces i našla se na raspolaganju Skupštini kao zakonodavnoj vlasti, objasnila je Brnabić.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da će Odbor za ustavna pitanja uputiti Vladi poziv da uskoro održi sednicu, na kojoj će se raspravljati o vladinoj inicijativi i narednim koracima.

Time ulazimo dublje u taj proces i ostajemo na raspolaganju Skupštini za svu dodatnu logističku podršku. Pomoći ćemo da se organizuje dodatni sveobuhvatni dijalog, ako postoji potreba na tu temu, poručila je premijerka.

Ona je podsetila na to da je ministarka pravde na početku svog mandata inicirala sastanak sa Društvom sudija Srbije, jer su oni bili najviše kritični prema amandmanima Vlade u prethodnom mandatu.

Razmišljajući o tome koliko je bitno da imamo društveni konsezus o izmenama u pravosuđu, dobre osnove za vladavinu prava, efikasnije i odgovornije pravosuđe na usluzi građanima i pre svega nezavisno pravosuđe, mislili smo da je važno da taj proces bude što inkluzivniji, prenela je Brnabić.

Ona je naglasila da će Vlada podržati Skupštinu kako bi se postigao društveni konsenzus o tome gde želimo da idemo u oblasti pravosuđa.

Predsednica Vlade je ocenila da je, po pitanju dinamike usvajanja izmena Ustava, kvalitet uvek važniji od brzine kako se ne bi došlo u situaciju da nakon izmena bude nezadovoljnih i kako to pitanje ne bi postalo tačka razdora.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će procedura promene Ustava biti završena referendumom u ovom sazivu parlamenta, budući da je neophodno da se završi u jednom sazivu, a da su izbori najavljeni za proleće, istakla da se mora ispoštovati Skupština Srbije i da je ovo tema na kojoj možemo da praktikujemo društveni dijalog.

Brnabić je, komentarišući zamerke na predložene amadmane, napomenula da je prvi put u Srbiji javna rasprava o izmenama Ustava trajala 18 meseci.

Ona je podsetila na to da je lično u prethodnom mandatu prisustvovala sastancima, što se nikada pre nije desilo prilikom izmena Ustava.

Takođe, kako je istakla, Srbija je prošla kroz dva kruga konsultacija sa Venecijanskom komisijom u vezi sa tekstom predloženih amandamana i dobila od nje saglasnost za izmenu Ustava.

Ispunili smo sve najbolje evropske i svetske standarde, ali i dalje čujemo kritike, pa zato želimo da sa Narodnom skupštinom iniciramo javna slušanja na temu izmene Ustava, objasnila je premijerka.

Predsednica Vlade je potvrdila da je u toku priprema prednacrta tri zakona kojima će biti ispunjen najveći broj preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi sa izbornim uslovima, a to su izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona lokalnim izborima i Zakona o izboru predsednika Republike.

Ona je navela da bi se, između ostalog u odnosu na preporuke, menjalo propisivanje obaveze izborne komisije da na svojoj veb stranici objavljuje zapisnike o radu biračkih odbora sa biračkih mesta, kao i uspostavljanje jasnih kriterijuma koje stranke se smatraju strankama nacionalnih manjina kako se ne bi izigravao zakon.

Takođe, kako je precizirala, menjalo bi se i praćenje rada organa koje sprovode izbore od strane domaćih i stranih posmatrača, uvođenje opštinskih gradskih izbornih komisija i drugo.

Brnabić je napomenula da su predstavnici RIK-a održali sastanak sa predstavnicima OEBS-a, pri čemu je dogovoreno da izborna komisija delegira teme za diskusiju sa OEBS-om iz svoje nadležnosti koje ne podrazumevaju promenu zakona.

Premijerka je najavila da će u utorak, 12. aprila, biti obrazovana radna grupa za analizu i proveru jedinstvenog biračkog spiska, koju će osnovati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, kako je dodala, to ministarstvo radi na izmeni uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku u vezi sa preporukom da na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, posle zaključenja biračkog spiska, budu dostupna imena i prezimena glasača koji glasaju na biračkim mestima.

Prema njenim rečima, u prednacrte pomenutih izmena zakona biće uključeni partneri iz OEBS-a i ODIHR-a, od kojeg su traženi spiskovi svih organizacija civilnog društva kako neke ne bi bile izostavljene.

Brnabić je ukazala na to da pored ovih pitanja koja se tiču međustranačkog dijaloga, kao i dijaloga u parlamentu posredstvom evroparlamentaraca, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada i da se radi na tome.

Istovremeno, Ministarstvo pravde će do kraja aprila završtiti rad na nacrtu izmana i dopuna Zakona o parničnom postupku, nakon čega će otpočeti javna rasprava, najavila je premijerka.

Prema njenim rečima, ove izmene treba da ubrzaju suđenja i donekle smanje broj predmeta, da rad sudova i sudija učine efikasnijim, kao i svih zaposlenih koji rade na tim predmetima, kako bi građani u razumnom roku mogli da dobiju svoje sudske odluke.

Ona je ukazala na to da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savetu sudstva (VSS), Državnom veću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Takođe, premijerka je navela da je Ministarstvo pravde, uz podršku Saveta Evrope i EU, izradilo Nacrt izmena i dopuna Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca, kojim se reguliše postupanje Poverenika za samostalnost javnog tužilaštva.

Brnabić je dodala da se očekuje da se razmatranje tog pravilnika uvrsti na dnevni red jednog od narednih zasedanja Državnog veća tužilaca, podvukavši da se ovo tiče samostalnosti, jačanja pravosuđa i kao takve, vladavine prava.

Vlada, uz pomoć i podršku i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima Evropske unije, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnog sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe, ukazala je ona i naglasila da takav sistem ne poseduju ni mnoge države članice EU.

Ukoliko uspemo da to uradimo na najbolji način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju i građani i privreda, ali i celo naše sudstvo, ocenila je premijerka i dodala da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine.

U skladu sa tim, ona je saopštila da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a rok za prijave ističe sutra.

Prema njenim rečima, na ovaj način pokazujemo opredeljenost za nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe, kome Vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške.

Popović je potvrdila da će sve primedbe strukovnih udruženja biti uzete u obzir u nastavku procedure za izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Smatramo da svi treba da daju svoje konstruktivne predloge, jer je ovo stvar nacionalnog konsenzusa. Moramo doći do zajedničkog rešenja kojim ćemo svi biti zadovoljni, a sve u korist svih građana Srbije, naglasila je ministarka.

Ona je napomenula da će upravo zbog zamerki koje su se odnosile na Nacrt teksta ustavnih amandmana Ministarstva pravde, biti organizovana javna slušanja po svim gradovima u Srbiji.

Popović je, govoreći o zamerkama na uređenje Pravosudne akademije, kojom treba da rukovode nosioci izvršne vlasti, rekla da tu primedbu smatra neopravdanom jer takvi primeri postoje širom Evrope.

Joksimović je predočila da preporuke Venecijanske komisije, koje su od izuzetnog značaja u procesu izmene Ustava, kažu da su predloženi ustavni amandmani u saglasju sa najboljim procedurama i praksama koje postoje u Evropskoj uniji.

To, međutim, ne znači da je sve idealno, već je bitna i njihova primenljivost u sistemu jedne zemlje, njenoj institucionalnoj strukturi i političkoj kulturi, objasnila je ministarka.

Ona je ponovila da je javnost već učestvovala u svim krugovima konsultacija za izmenu Ustava, koje su trajale 18 meseci.

Prema njenim rečima, u evropskim državama ne postoji samo jedan model reformi u oblasti vladavine prava, već čitav niz različitih modela, koji su u saglasju sa osnovnim demokratskim načelima i principima.

Zbog toga nam je bila važna savetodavna uloga Saveta Evrope i Venecijanske komisije kao njenog važnog dela i referetnog tela, podvukla je Joksimović.

Srbija, kako je istakla, u ustavnim reformama ne ide na usaglašavanje sa nekim postojećim modelom, već traži ono što je najbolje u skladu sa najboljim praksama.

Zbog toga je važna javna debata koje će ići širom Srbije, na svim instancama i sa svim zainteresovanim stranama, zaključila je ministarka.