Srbija otvorena za britanske investicije u energetiku i rudarstvo

Srbija otvorena za britanske investicije u energetiku i rudarstvo

08/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom za izvoz u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Grejemom Stjuartom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i rudarstva.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija imala dobru saradnju sa Velikom Britanijom u resoru transporta i infrastrukture i da je započeta izgradnja Moravskog koridora, uz podršku UK eksport fajnens.

Prema njenim rečima, naša zemlja je napravila novi zakonski okvir u oblasti energetike i rudarstva, kojim uvodimo elektronske procedure i stvaramo uslove za nove investicije, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Postoji veliki potencijal i za nova ulaganja u rudarstvu, pri čemu je vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina veća od 200 milijardi dolara, rekla je ona i dodala da je pripremljen i novi zakon o rudarstvu, koji će omogućiti da te resurse koristimo na održiv način.

Potpredsednica Vlade je dodala da Srbija kreće u izradu nove strategije razvoja energetike i nacionalnog plana za klimu i energetiku i da je otvorena da čuje i koristi iskustva zemalja koje su odmakle u dekarbonizaciji energetskog i transportnog sektora, borbi protiv klimatskih promena i razvoju vodoničnih tehnologija.

Stjuart je ocenio da postoje velike mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije i da naša zemlja ima priliku da bude jedan od lidera kada je reč o investicijama u obnovljive izvore energije.

Naše dve zemlje su u prošlosti bile veoma dobri trgovinski partneri i postoji prostor da ta saradnja i danas bude mnogo bolja, ali i da više sarađujemo i u oblasti infrastrukture, energetike, rudarstva, a imamo veliko iskustvo i u borbi protiv klimatskih promena, što sve može da transformiše naše odnose u budućnosti, naveo je on.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji Šan Meklaud.