Stefanović položio venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda

Stefanović položio venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda

06/04/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji – 6. april 1941. godine, uz državne i vojne počasti položio je venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju i poručio da smo obnavljali i gradili iz pepela našu zemlju mnogo puta, visoko plaćali cenu jer smo bili na pravednoj strani istorije, ali bili i ostali i dan danas antifašistički narod.


– Danas obeležavamo punih osam decenija od jednog od najtežih, najcrnjih dana u istoriji naše prestonice. Naočigled mirno uskršnje jutro tog 6. aprila 1941. godine pretvorilo se u borbu za goli život i dan kada je, kako opisuju Beograđani iz tog vremena, Beograd goreo. Teroristički čin fašističke Nemačke, u znak odmazde Adolfa Hitlera zbog vojnog puča 27. marta, doveo je do izbijanja Aprilskog rata i sukoba koji su imali dalekosežne posledice. Naš narod i zemlja skupo su platili svoje antifašističko opredeljenje – podseća ministar Stefanović i dodaje da je samo prvog dana rata Beograd bombardovan četiri puta, sa 440 tona bombi.

Procenjuje se da je u Aprilskom ratu poginulo oko 4.000 ljudi, iako tačan broj stradalih i ranjenih nije bilo moguće utvrditi, jer je veliki broj žrtava ostao zatrpan pod ruševinama, istakao je ministar Stefanović, osvrnuvši se i na to da je pod udarima bombi stradala Narodna biblioteka Srbije i nestala neprocenjiva kulturna baština našeg naroda.

– Neprijatelj je imao prednost na svim poljima. Bio je bolje organizovan, iskusniji u borbi, sa pet puta većim snagama. Ali i tako nadmoćan agresor naišao je na heroje odbrane našeg neba. Šesti vazduhoplovni puk jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva bio je jedan od najupečatljivijih simbola odbrane naše zemlje od fašističke sile – rekao je Stefanović, podsećajući da je spomenik na Zemunskom keju podignut u čast 11-orice pilota – veličanstvenih heroja koji su, iako svesni da će izgubiti svoje živote, bez ikakvog oklevanja pružili otpor brojčano i borbeno daleko nadmoćnijem neprijatelju u gotovo beznadežnoj borbi.

– Predaja za njih nije bila opcija. Ostale su zabeležene reči njihovog saborca Đorđa Stojanovića „Svako se za nešto rodi, a mi smo se rodili za pilote – imali smo sve potrebno – odvažnost, borbenost, spretnost i bili smo vitezovi“. I bili su – nebeski vitezovi koji su neustrašivo jurišali i oborili više od 40 nemačkih bombardera i lovaca – rekao je Stefanović.

On je naglasio da snagu volje našeg naroda niko i ništa nije uspeo da slomi i da su ljudi, poput onih kojima se danas odaje počast, zaslužni za to što srpski narod i danas opstaje i što je naša zemlja nalazila načina da se posle brojnih razaranja uvek iznova izdigne iz ruševina.

– Obnavljali smo i gradili iz pepela mnogo puta, visoko plaćali cenu jer smo bili na pravednoj strani istorije, ali bili i ostali i dan danas antifašistički narod. Srbija danas ide putem prosperiteta i bolje budućnosti. Gradi se, snaži, neprestano napreduje, ali moramo, i to činimo, da čuvamo uspomenu na žrtve koje smo položili za slobodu i ne smemo nikada da zaboravimo naše heroje i njihova odvažna dela – poručio je ministar Stefanović.

Zajedno sa ministrom odbrane venac su položili i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 250. raketne brigade brigadni general Tiosav Janković, a poštu palim pilotima odala je i delegacija Vojske Srbije predvođena komandantom 98. vazduhoplovne brigade brigadnim generalom Zoranom Prodanovićem, gradonačelnik grada Beograd Zoran Radojičić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.