Решавање проблема мањина кроз дијалог и у духу толеранције

Решавање проблема мањина кроз дијалог и у духу толеранције

31/03/2021 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за националне мањине, на којој је било речи о активностима у области унапређења положаја националних мањина у Србији и поднет је извештај о спровођењу Акционог плана о националним мањинама.

 

Премијерка Брнабић је истакла да  формирање новог министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на чијем је челу Гордана Чомић представља снажан сигнал и показује став Владе Србије о значају унапређења права мањина, оценивши да је рад Савета веома важан јер омогућава да се кроз координацију и дијалог решавају проблеми и побољшава положај мањина.

Премијерка Брнабић је нагласила да упркос тешком периоду изазваном пандемијом КОВИД-19, средства за финансирање националних савета мањина нису умањивана, што представља још једну потврду да се положају и правима мањина придаје велики значај и уједно упутила позив представницима националних мањина да у својим срединама раде на промовисању вакцинације, како би што пре постигли колективни имунитет.

Министарка Чомић је рекла да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећено решавању свих проблема мањина кроз  дијалог и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини.

На седници је било речи и о конкретним плановима за унапређење положаја националних мањина у области образовања и културе а наглашено је да Буџетски фонд за националне мањине за ову годину износи 30 милиона динара, а средства ће бити уложена у образовање као приоритетну област у 2021. години, као и за  финансирање програма и пројеката од значаја за националне мањине. Седници су присуствовали и министар просвете Бранко Ружић и министарка правде Маја Поповић.

 

Фото: Влада Србије