Једнака права за све грађанке и грађане нису претња никоме

Једнака права за све грађанке и грађане нису претња никоме

31/03/2021 Off By BERB

„Kада се неко позива на патријархалне обрасце као аргумент против закона о родној равноправности, забрани дискриминације и истополним заједницама, јасно шаље поруку за шта се залаже – а то, изгледа, није друштво у којем све грађанке и грађани имају једнаке услове за живот. Јер управо дубоко укорењени патријархат значи више од 300 убијених жена у породичном и партнерском насиљу у последњих 10 година и више од 450 деце које је остало без мајки, мање запослених жена које су и мање плаћене за свој рад, а већински завршавају факултете, отказ с посла јер је остала трудна, немогућност заједничког живота истополних партнера са правом на имовину или заштиту“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, реагујући на критике дела јавности, а у вези са доношењем три поменута закона, рекла да када неко активности из надлежности једног министарства назива „блицкригом“ шаље поруку да нема намеру да учествује у дијалогу, јер другу страну одмах сматра непријатељем.

 

„Али, Србија се мења. Градимо друштво у којем се негује култура ненасиља, у којем учимо децу да поштују једни друге, да емпатија, солидарност и прихватање различитости нису претња, него вредности које доносе бољу будућност за генерације које долазе. Не разумем како било коме може да смета друштво у којем и жене, као и мушкарци, имају једнака права, у којем истополни партнери имају право да наслеђују имовину или буду признати као партнери. Зашто некога угрожава апотекарка, професорка, лекарка, а не угоржава их чистачица или домаћица? Kада схватимо да сви под овим небеским сводом имамо права на једнаке могућности да живимо, радимо и развијамо се, свима ће нам бити боље“, рекла је Михајловићева.

 

Фото: Танјуг