Ogroman interes Češke za ulaganje u Srbiju

Ogroman interes Češke za ulaganje u Srbiju

30/03/2021 Off By BERB

Kompanije iz Češke zainteresovane su za nove investicije u Srbiju, posebno u mašinsku, hemijsku i automobilsku industriju, kao i ulaganje u banjski turizam, filmsku industriju, obnovljive izvore energije, IT, i železnicu.

 

„Postoji ogroman interes, pre svega industrijskih kompanija iz Češke za kooperaciju sa našim kompanijama i mogućnost njihovog investiranja“, izjavio je Mihailo Vesović,  direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS).

Tradicionalno dobri odnosi privrednika dve delegacije istaknuti su i tokom B2B sastanaka gde se ragovaralo o saradnji u oblasti turizma, visokih tehnologija, telekomunikacija, kao i kreativnoj i filmskoj industriji.

„Izuzetno je važno što smo uspeli da organizujemo ovakav forum gde imamo  oko 50 privrednika. U Srbiji danas posluje preko 200 kompanija sa većinskim češkim kapitalom . Naš izvoz je protekle godine porastao u Češku, što je posledica dobre saradnje pre svega u automobilskoj industriji“, navodi Vesović.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa korona, ističući da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Predsednik Privredne komore Češke, Vladimir Dlouhi naglasio je važnost današnjeg susreta u Beogradu.

„Ovo je prva evropska poslovna misija koju je Privredna komora Češke organizovala od početka pandemije, i to nešto govori“, istakao je Dlouhi.

Zdenek Majer, član borda direktora „Škode“ kaže da je u Beogradu da ponudi mogućnost za investiranje u javni gradski saobraćaj i da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda.

V.d generalnog direktora preduzeća „Srbija Kargo“, Dušan Garibović istakao je dobru saradnju sa češkim kolegama i rekao da postoji prostor za zajedničke investicije.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Češke i Ambasadom Češke Republike u Beogradu organizovala je danas Poslovni forum i bilateralne susrete Srbija – Češka, u okviru posete državno-privredne delegacije Češke Srbiji. Na forumu je učestvovalo 17 kompanija iz Češke i 26 kompanija iz Srbije.

 

 

 

Izvor: PKS