U Srbiji dato 2,2 miliona doza vakcina protiv koronavirusa

U Srbiji dato 2,2 miliona doza vakcina protiv koronavirusa

24/03/2021 Off By BERB

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da je plan da u narednih 15 dana u Srbiji bude milion građana koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa.

Đerlek je u izjavi za Televiziju K1 istakao da je cilj da do kraja juna taj broj bude dva i po miliona, i podsetio na to da nas očekuje nabavka 1,8 miliona novih doza vakcina.

Državni sekretar je naglasio da je u našoj zemlji organizovan dobar sistem vakcinacije i da je dato 2,2 miliona doza, navodeći da je Srbija ispred Nemačke po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

On je ukazao na to da su epidemijske mere dale rezultate u smislu da se nije drastično povećao broj zaraženih, iako se ovih dana očekuje još veći broj inficiranih i hospitalizovanih.

Đerlek je upozorio na to da će vrlo brzo u kovid bolnicama biti više od 7.000 ljudi, uz ocenu da je širenje britanskog soja virusa neminovno, jer se uglavnom prenosi preko mladih ljudi.

Teško je kontrolisati tu situaciju. Da nije bilo vakcinacije i da država nije nabavila veliki broj vakcina, bilo bi više od 10.000 novozaraženih dnevno, naveo je državni sekretar.

Na 2,5 miliona vakcinisanih moći ćemo lakše da dišemo. Pozivam mlade ljude da se odazovu vakcinaciji. Ne smemo dopustiti da ovoliki trud i uspeh građana i države propadne, poručio je Đerlek.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug