Маја Гојковић обишла будући Музеј стакларства у Параћину

Маја Гојковић обишла будући Музеј стакларства у Параћину

23/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је током данашње посете Параћину обишла зграду будућег Музеја стакларства који ће представљати спој културе и индустријског наслеђа и који ће чувати богато стакларско наслеђе овог града. 

 

Гојковић је рекла да јој је посебну пажњу скренуо овај пројекат Параћина који ће, не само овај град, већ читаву државу учинити препознатљивом у региону, али и свету, будући да је Унеско одредио 2022. годину за годину стакла.

 

„Некако су се намера и планови ове самоуправе поклопили са светским тенденцијама“, истакла је министарка културе и информисања и додала да се интересује за могућности развоја Параћина и у области културе, као и кроз спој уметности и индустрије што би свакако допринело економском и целокупном развоју града.

 

Министарка културе и информисања је указала да ће будући Музеј стакларства донети и нове садржаје културе у Параћин, и створити услове за нове изложбе, радионице  и едукације за децу.

 

Гојковић је додала да Параћин има изразито велике капацитете да буде у најужем избору у пројекту које је започело Министарство културе и информисања, а то је „Престоница културе Србије“.

 

Гојковић је обишла и Културни центар где се сада налази параћинска галерија која је, како је рекла, импресивна и предивно историјско здање.

 

Гојковић је рекла да уз озбиљан рад, трудом локалне самоуправе и људи који живе за уметност у овом граду и уз подршку свих грађана Параћин може да постане „Престоница културе Србије“ 2023. године.

 

Министарка културе и информисања се састала и са председником општине Параћин Владимиром Милићевићем који је рекао да је Музеј стакла веома значајан зато што сама стаклара која ту ради има веома важне експонате који датирају од 1907. године.

 

Посетом Параћину, министарка културе и информисања  наставила је посете локалним самоуправама, како би се упознала са капацитетима свих градова и општина, плановима рада челника локалних самоуправа, пре свега што се тиче инфраструктурних пројеката у култури.