Predsednik Vučić posetio Zaječar

Predsednik Vučić posetio Zaječar

22/03/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: predsednik.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na rekonstrukciji puta Zaječar – Knjaževac i istakao da je taj put važan za timočki kraj, ceo istok Srbije, ali i za sve građane koji dolaze na Staru planinu. 

 

Predsednik Vučić prvo je obišao radove na izgradnji petlje Selačka, na deonici Vratarnica – Knjaževac, koji, prema projektu, obuhvataju rehabilitaciju i dogradnju puta kako bi se ispunili svi zahtevi za unapređenje bezbednosti saobraćaja.
“Nema investitora tamo gde nema puteva i brze saobraćajne veze”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Knjaževac nekada bio važan industrijski centar, a danas mora da se radi na tome da to ponovo postane. On je istakao da će taj kraj Srbije posebno dobiti na značaju kada se bude izgradila pruga Beograd – Niš, koja bi trebalo da bude brza pruga.
“U najvećem delu Srbije nemamo pruge i vozove. Sada krećemo u pregovore sa Evropljanima, a videćemo i sa Kinezima oko pruge Beograd-Niš. Pruge su budućnost i moraćemo da obraćamo više pažnje na njih, ali prvo moramo da završimo puteve”, poručio je predsednik Vučić i naglasio da će završetkom auto – puteva investitori dolaziti i u mesta gde je to ranije bilo teško pomisliti.
Predsednik Vučić obišao je potom i radove na petlji Salaš, na deonici puta ka Negotinu, koji bi trebalo da budu završeni za 90 dana. On je naglasio da se radi o veoma važnoj saobraćajnici, jer država ima velike planove za Prahovo, po pitanju podizanja industrije.
“Ovo je bitno i za Dušanovac, Radujevac, deo borske i kladovske opštine, sve prema Brzoj Palanci. Tek posle možemo da razgovaramo o dolasku investitora”, rekao je predsednik Vučić i dodao da samo put Knjaževac-Minićevo-Vratarnica košta 12,5 miliona evra. On je, u razgovoru sa predstavnicima zaječarskih lokalnih vlasti i nadležnog javnog preduzeća oko troškova puta do Negotina, konstatovao koliko problema ima oko izgradnje lokalnih, regionalnih i državnih puteva.
“Cilj je da imamo osam auto – puteva u izgradnji do kraja godine”, istakao je predsednik Vučić i obećao da će sa ministrom finansija Sinišom Malim ponovo razgovarati kako bi se obezbedila sredstva i za put Negotin-Zaječar.
Predsednik Vučić je obišao i završne radove na izgradnji pristupnog puta za industrijsku zonu “Zapad” kod Zaječara, čija vrednost iznosi 81,5 miliona dinara.
“Za ljude u timočkom kraju je važno da ulažemo veliki novac u put Zaječar – Knjaževac koji je važan za njih, ali i za Kragujevac, Beograd, Novi Sad, za sve koji bi želeli da dođu na Staru planinu, na istok Srbije”, rekao je predsednik Vučić i istakao da država ulaže mnogo truda, ali i mnogo nade u razvoj istoka Srbije. On je dodao da je država platila i izgradila industrijsku zonu u Zaječaru jer želi da tamo bude otvoren veliki broj radnih mesta.
“Ideja je da oko 2.500 ljudi ovde radi. Nije to samo još jedna plata u porodici, već i novac za grad, koji će imati veće prihode za ulaganja u infrastrukturu, za svoja okolna sela, bez podrške centralne Vlade”, poručio je predsednik Vučić. On je naveo da  samo u puteve koje je danas obišao, uz put Zaječar – Negotin, država mora da uloži više od 2,2 milijarde dinara, odnosno preko 20 miliona evra.
„Fabrika nema tamo gde nema infrastrukture“, dodao je predsednik Vučić.