Unapređenje usluga podrške roditeljstvu u šest lokalnih samouprava

Unapređenje usluga podrške roditeljstvu u šest lokalnih samouprava

22/03/2021 Off By BERB

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Marija Obradović poručila je danas na onlajn skupu povodom početka realizacije projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“  da je Vlada Srbije visoko na listu prioriteta svog rada stavila decu i njihovu budućnost.

Projekat, koji realizuje SKGO uz podršku UNICEF-a, ima za cilj unapređenje usluga i programa podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece kroz jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za međusektorsku saradnju u obezbeđivanju kontinuiteta, kvaliteta i dostupnosti usluga podrške roditeljstvu, posebno ugroženim porodicama.

Šest lokalnih samouprava (beogradska opština Palilula, Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje, Novi Pazar) potpisale su danas sporazume o saradnji, čime je zvanično počela realizacija projekta.

Obradović je navela da lokalne samouprave potpisnice sporazuma rade na unapređenju kapaciteta i znanja kako bi pružile roditeljima kvalitetnu i održivu podršku sistema, od zdravstva i obrazovanja do socijalne zaštite.

Ministarka je naglasila da svi koji se bave decom, bilo da su lekari, predškolski radnici, učitelji, nastavnici ili roditelji, dobro znaju koliko je važan i odgovoran posao da malo biće postane čovek.

Posebno ste vi iz struke svesni značaja ranog razvoja za dalji rast i razvoj dece. Ne manje važna je i podrška roditeljima na tom putu, a Vlada Srbije je visoko na svojoj listi prioriteta stavila decu i njihovu budućnost, istakla je ona.

Prema njenim rečima, pomenuti projekat poseban značaj dobija danas, u vreme kada se borimo sa pandemijom koronavirusa i kada su nam stanovi i kuće postali i vrtić i škola za decu, a roditeljima radni prostor.

Obradović je potpisnicima sporazuma poručila da menjaju svoje propise i politike i da ih usklađuju sa propisima koje država već ima, kao i da prenesu svoja stečena znanja na druge lokalne samouprave u Srbiji.

Ona je ukazala na to da ove lokalne samouprave imaju podršku u ministarstvima, u Stalnoj konferenciji gradova i opština, koja je i organizovala današnji skup, i državi, naglasivši da svi zajedno rade sa jednim ciljem.

Taj cilj je da olakšamo život porodicama u Srbiji, da podstaknemo mlade na to da osnivaju porodice i žene na rađanje, da pružimo našoj deci bolju budućnost, objasnila je Obradović i napomenula da je ovo samo jedan korak na tom putu.

 

Izvor: Vlada Srbije/ Foto: Tanjug