Trupa ALIAS sletela u Beograd. Počinje 18. Beogradski festival igre

Trupa ALIAS sletela u Beograd. Počinje 18. Beogradski festival igre

22/03/2021 Off By BERB

Piše: Ranka Čičak

 

Švajcarska trupa Alias koja otvara 18. Beogradski festival igre, stigla je danas u Beograd. Sa njima je i Đulijerme Boteljo, koreograf komada “Normalno” koji će se 23. i 24. aprila, sa početkom u 19.30h, izvoditi na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Članovi poznate trupe iz Ženeve, promenili su nekoliko letova kako bi stigli do Beograda. Pre toga, svi su se nekoliko puta testirali, a za nastup na Beogradskom festivalu igre pripremali su se duže od mesec dana. Ovo je njihov prvi nastup posle duže pauze. Po sletanju u Beograd, autor predstave i miljenik beogradske publike, Brazilac Boteljo, izjavio je: mnogo smo se radovali dolasku u Beograd, na Beogradski festival igre. Vaš Festival u ovom vremenu šalje najsnažniju poruku svim umetnicima, ali i svima onima koji odlučuju o kulturi. Hvala vam na pozivu.

 

Pitali smo ga o čemu nam govori u komadu koji nosi naziv “Normalno.”, i da li smemo da se nadamo da će sve opet biti normalno?

 

Ovo je komad o cikličnim pojavama, o stvarima koje neumitno nestaju pre ponovnog pojavljivanja ili rađanja u nekom drugačijem obliku, vremenu i prostoru. Videćete grupu pojedinaca koji ulaze u proces, hipnotički privučeni nevidljivom silom. A, onda nas pozivaju da izaberemo metafizički pogled na čin padanja. Šta znači pasti? Da li to znači nestati ili prepustiti se? Komad prikazuje tela nagnuta u pravcu vetra, poput stabljika trave u oluji ili ljude zarobljene u kružnom životnom kretanju. Kada smo izvodili ovaj komad prošle godine, tokom leta, i posle prvog snažnog talasa pandemije, ljudi su zaista pokazali neverovatnu reakciju, emociju koju nismo mogli da očekujemo. Povezivali su padanje sa slabošću, bolom, gubitkom… Delovalo je kao da je komad kreiran kao reakcija na sve što se dogodilo sa dolaskom virusa, a to uopšte nije bio slučaj… Sa druge strane, predstava nosi snažnu poruku, pokretačku snagu. Dođite u pozorište!

 

Alias je nezavisna trupa savremene igre koju je 1994. godine u Ženevi osnovao igrač i koreograf Đulijerme Boteljo.  Od osnivanja, kompanija je ostvarila više od 25 celovečernjih produkcija ovenčanih međunarodnim uspehom i nagradama. Do danas su izveli preko 500 predstava u 20 država Evrope, ali i na gostovanjima u Africi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Ovo je njihov četvrti dolazak na Beogradski festival igre. Jednu od antologijskih predstava trupe, pod nazivom “Težina sunđera”, snimila je i Radio televizija Srbije, pa je zahvaljujući čestim emitovanjima, Alias stigao do publike širom naše zemlje.