Земље региона убудуће ће размењивати податке о имовини

Земље региона убудуће ће размењивати податке о имовини

19/03/2021 Off By BERB

Министарка правде Републике Србије Маја Поповић, министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић и председница комисије за спречавање корупције Републике Северне Македоније Биљана Ивановска потписали су споразум о размени података у сврху провере изјава о имовини. Овакав споразум први пут jе потписан y региону.

 

„Борба против корупције и организованог криминала један је од приоритета у раду Владе Републике Србије“ рекла је овом приликом министарка Поповић и истакла да Министарство правде у том смислу активно учествује у домену својих надлежности: „Република Србија је у потпуности посвећена процесу евроинтеграција, односно свесна неопходности суштинских и темељних реформских процеса у области правосуђа и основних права, као и у области борбе против корупције“ нагласила је министарка Поповић.

Представница Северне Македоније, председница комисије за спречавање корупције Биљана Ивановска  рекла је да се потписивањем овог међународног споразума отвара нова могућност за проверу података о имовини и интересу службених лица и изван њихове матичне државе, као и да је ово први корак ка откривању незаконито стечене имовине која се преноси или купује у иностранству.

Министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић овом приликом је рекао: “Међународни споразум о размени података у сврхе провере изјава о имовини има за циљ да допринесе спречавању корупције путем директне административне размене података који се односе на пријављену имовину између страна потписница. Чињеница је да се неретко дешава да лица врше пренос имовине у другу државу с циљем изигравања закона, с тога је од посебног значаја развијање механизама за унапређење размене података који могу упућивати на овакве незаконите активности.”

Владан Јоксимовић, директор секретаријата Регионалне Анти- корупцијске Иницијативе која је припремала потписани споразум сматра да данашња церемонија представља почетак новог и непосредног облика међудржавне сарадње држава потписница на осигуравању транспарентности и јачању интегритета носилаца јавних функција.

„Чином потписивања овог споразума делегације Црне Горе, Републике Северне Македоније и Републике Србије још једном су показале суштинску опредељеност својих држава у борби против корупције и јачању сарадње у региону“.

Свечаном чину потписивања присуствовао је и аташе за правосуђе амбасаде Аустрије у Србији Џорџ Става.

Закључењем Међународног споразума о размени података у сврхе провере изјава о имовини унапредиће се сарадња на размени података приликом провере имовинског стања јавних функционера и повезаних лица. Тиме би се додатно учврстио положај Републике Србије у овој области не само у региону Југоисточне Европе, већ и у процесу придруживања Европској унији.