Neprihvatljiva dinamika radova na projektu TE „Kostolac B3“

Neprihvatljiva dinamika radova na projektu TE „Kostolac B3“

17/03/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa glavnim predstavnikom kineske kompanije “CMEC” Liom Suekiangom i generalnim direktorom predstavništva te kompanije u Srbiji Renom Kailongom o realizaciji projekta izgradnje bloka 3 u Termoelektrani „Kostolac B“.

Mihajlović je istakla da je reč o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru i da je nedopustiva dosadašnja realizacija projekta, posebno po pitanju brzine projektovanja i kvaliteta isporučene opreme.

Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenje sa projektom Kostolac B3. Srpska strana je tu, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada da se kašnjenja nadoknade, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva i oko pitanja kvaliteta nema kompromisa, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je insistirala na tome da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta kako bi se do jula došlo do zadovoljavajućeg nivoa, ističući da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.

Li Suekiang je iskazao zahvalnost Mihajlović na podršci i pomoći, podsetivši na to da su veliki infrastrukturni projekti u prethodnom ministarstvu završeni zahvaljujući njenom zalaganju.

Ren Kailong je još jednom izrazio uverenje da će projekat biti završen do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i uložiti dodatne napore za isporuku opreme.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji i JP „Elektroprivreda Srbije“.

 

Izvor: Vlada Srbije